Kuća za fotografa

Jednostavna kuća na granici između zgrada i krajolika koja pruža podlogu za kreativan rad, ali i ugodan život.

Premekova zemlja izgledala je kao lijepa mirna livada pod šumom, ali je sve izgledalo jednostavnije nego što je zapravo bilo. Zemljište se nalazi na granici treće i četvrte zone zaštićenog krajobraznog područja Beskydy. Iako su posvuda uokolo originalne građevine iz 1970-ih, morali smo se jako potruditi da sagradimo ovu kuću. Ni orijentacija parcele nije bila baš idealna, ali nije to ništa što ne bismo mogli riješiti.

Stvaranje delikatnog prijelaza između socijalističkih zgrada i netaknute livade nije bilo lako. Zato smo od svakog elementa odabrali najbolje. Od postojeće konstrukcije urbanistički raspored, posebno ulična linija, a od livade blage krivulje terena. Proširili smo livadu do krova spavaće sobe i izbrisali granice između terena i kuće. Odsutnost ograde samo podržava prirodni ambijent kuće u okruženju.

Tlocrtno je prizemlje jasno podijeljeno na zajednički ulazni prostor, koji služi potrebama obitelji, a ujedno je i prednji dio fotografskog studija koji se nalazi u potkrovlju. U glavnom dnevnom boravku nalazi se kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak. Zasebno krilo vrta je prizemlje s livadom na krovu. U krilu se nalazi spavaća soba sa kupaonicom koju dijeli cijela kuća.

Potkrovlje je podijeljeno na pola. Jedan dio pripada ateljeu s izlazom na zeleni krov-livadu, drugi je potpuno pod dominacijom djece, koja kroz stakleni zabat imaju pogled na vlaške brežuljke.

Mini dvorište, uvučeno u livadu, prekriveno je zelenim valom sa zapada i s istoka, prirodno se uklapa u teren. Ovdje je glavna oaza mira i spokoja cijele kuće, zapravo, svojevrsni dnevni boravak bez krova.

Na ulazu je napravljeno parkirno mjesto kako bi se nadoknadila prva visinska razlika parcele i stvorio osjećaj privatnosti odvajanjem privatnog dijela poluprivatnim prednjim prostorom. Nedostatak ograde i vrata opet se odnosi na okolne livade i divlji vlaški krajolik…

Studio: ValArch ateliér

Autori: Tomáš Jalůvka, Tomáš Kašík, Lenka Jalůvková

Lokacija objekta: Valašská Bystřice, Češka

Površina: 150 m²

Fotografije: BoysPlayNice