Umjetnička vila u Letni

Umjetnički stan u Letni

Rekonstrukcija tavanskog dupleksa u praškoj Letni.

Studio: esté architekti

Lokacija objekta: Letná, Prague

Površina: 125 m²

Godina izgradnje 2020

Fotografije: Studio Flusser

Šestomjesečno putovanje s djecom po Sjedinjenim Državama i strast prema češkoj graffiti sceni i umjetnosti općenito – Iz jednostavnog zadatka manjih tlocrtnih prilagodbi radi lakšeg funkcioniranja obitelji, u kojoj će djeca nakon “zadnjih” praznika redom krenuti u školu, tijekom projektiranja i pripreme iskristalizirao se cjelokupni facelift stana.

Prva rekonstrukcija dogodila se zajedno s kupnjom dijela višestambene zgrade iz kasnih 1930-ih prije nekoliko godina u suradnji s investitorima i Majaq arhitektima. Iz ovog vremena dolazi rješenje na principu otvorenog rasporeda donjeg dijela stana oko središnjeg dimnjaka. Etaže su bile povezane ravnim čeličnim stubištem s djelomično staklenom ogradom. Gornju spavaću sobu povezivao je krovni izlaz s kojeg je moguće ući na terasu okrenutu prema zapadu prema dvorištu.

Osobnosti i temperamenti naših dugogodišnjih prijatelja odražavaju ne samo kolor slike i instalacije koje su postupno ispunjavale njihov životni prostor, već i odabrani koncept prilagodbe i pomaka interijera. U raznolikost i relativnu useljivost ušli smo s novim materijalima i drugim bojama skrivenim u stolarskim elementima ormara i ugradbenih ormara. Boja interijera se tako neprestano mijenja svakodnevnom upotrebom. Sačuvani su izvorni betonski estrihi na zidovima i hrastov parket koji su toniranjem obnovljeni u svoju prirodnu hladovinu. Kuhinja je nadograđena, ne treba se nepotrebno rješavati stvari koje rade. Nova geometrija stubišne ograde dobila je novo staklo. Svi ostali prostori i elementi maksimalno su pojednostavljeni, osvijetljeni i usklađeni tako da se i dalje ističe povišeni prostor otvorenog rasporeda, a istovremeno su boje slika i dodanog namještaja dominirale na pozadini čistih zidova s ​​minimalnim detaljima. Krila unutarnjih vrata sa skrivenim dovratnicima stoga su izrađena u prefarbanoj bijeloj boji susjednih zidova. Ulazni hodnik zatvara predsoblje zrcalnim zidom velikog formata s integriranim vratima u kupaonicu i WC. Izvorna odvojena lođa prema dvorištu ostakljena je u razini pročelja, stvarajući osvijetljenu nišu koja se proteže kroz hodnik s podstavljenim sjedalima i ujedno još jedan izložbeni prostor. Točka. Naglaske u boji zatvara svijetlo-tamno siva cementna kombinacija u kupaonici s tušem od antracit mozaika malog formata.

Potvrđeno je pravilo rada s empatijom za konkretne ljude, njihove živote i potrebe. Kako bismo izašli iz naše udobne minimalističke dizajnerske zone, sami su nas investitori inspirirali svojim osebujnim ukusom i investitorovom nesukladnom garderobom. Cijeli proces nije bio lak zahvaljujući komunikaciji na daljinu, ali svakako zahvaljujemo na prilici.