Tvornički prostor preuređen u privlačan stan

Tvornički prostor preuređen u privlačan stan

Boerum Hill jedna je od najstarijih četvrti Brooklyna, nekada dio naselja nizozemskih doseljenika, Breuckelena. Šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća područje su zahvatila teška vremena, a mnoge su njegove stare zgrade predviđene za rušenje, uključujući prekrasne dragulje iz 19. stoljeća, poput njegove neoklasične bivše tiskare New York Timesa. Odlučni da spase svoju zajednicu, stanovnici su se udružili i osnovali kvartovsku udrugu. Tiskara je danas javna škola djelomično zahvaljujući njihovim naporima, a ostale stare industrijske strukture na tom području umjetnici su od tada preuzimali kao svoje domove i ateljee.

Tada ste kuću u nizu (Brownstone) mogli kupiti za samo 20.000 dolara. Od tada se puno toga promijenilo, a među njima je i prisutnost umjetnika u kvartu. Jedna propadajuća tiskara koja je 1980-ih pretvorena u improvizirane umjetničke stanove sada je u procesu obnove u punopravne luksuzne stanove, uključujući Boerum Hill Loft arhitektonske tvrtke OSSO.

Tvornički prostor preuređen u privlačan stan
Tvornički prostor preuređen u privlačan stan

Kao što vjerojatno možete zamisliti, nakon desetljeća industrijske uporabe, nekorištenja, a zatim i melioracije, zgrada je već imala puno karaktera, ali također joj je trebalo puno ulaganja kako bi je obnovili za suvremene standarde života. Klijent, Googleov izvršni direktor Malik Ashiru, imao je viziju prostora koji bi ga trebao potpuno protresti. Dok je čekao da se odobre sve potrebne dozvole, Ashiru se odmorio s posla, putujući po cijeloj Africi, Europi i Aziji.

“Onog trenutka kad su mi rekli da je odobrenje gotovo gotovo”, rekao je Ashiru za Dwell, “bio sam u avionu.”

Tvornički prostor preuređen u privlačan stan

Tvrtka je odlučila zadržati što više izvornih elemenata, uključujući gole zidove od opeke sa starim oslikanim natpisima koji su još uvijek vidljivi na nekim područjima i upečatljivo crno metalno spiralno stubište. Na fotografijama prije i poslije obnove možete vidjeti kako OSSO-ovi novi zidovi, podovi i druge površine uvećavaju prostor bez značajnog mijenjanja njegovog povijesnog osjećaja.

Uklonjen je jedan nosivi zid od opeke kako bi se otvorio dnevni boravak, zamijenjen masivnom čeličnom gredom koja je postala istaknuta značajka prostorije. Tu je i stepenica prema ovom malo povišenom prostoru iz susjedne blagovaonice i kuhinje, iskorištavajući tri prozora izdašne veličine na prednjem zidu.

Bijelo obojeni pregradni zid i površine od hrasta, javora i oraha omekšavaju stan i čine ga lakšim i svjetlijim. Izvorno spiralno stubište sada vodi do spavaće sobe na drugom katu, kupaonice i vanjske terase, dok drugo stubište u obliku ljestava u kuhinji nudi pristup tavanskoj spavaćoj sobi obloženoj šperpločom.

Izvor: Dornob.com