Stan uguran u dvije spavaće sobe

Stan uguran u dvije spavaće sobe

Preuređenje prostora nije nimalo jednostavan zadatak. Potrebno je dobro isplanirati i organizirati prostor kako bi njegovo kasnije korištenje bilo ugodno i optimalno. Čitatelj Goran javio nam se sa željom da u obiteljskoj kući uredi vlastiti stan.

Trenutno stanje

Dio kuće u kojem se trenutno nalaze dvije spavaće sobe i kupaonica bilo je potrebno odijeliti od ostatka prostora. Čitatelj je zaželio posebni vanjski ulaz (na lijevoj ili gornjoj strani tlocrta trenutnog stanja), kuhinju, blagovaonu, dnevni boravak, spavaću sobu, te da kupaonica ostane na istoj poziciji, ali da se prema potrebi smanji.

Stan uguran u dvije spavaće sobe

Prvo idejno rješenje bilo je ulaz postaviti sa gornje strane, veću spavaću sobu pretvoriti u dnevni boravak sa blagovaonom koja će malim šankom biti povezana sa kuhinjom. Kuhinja zahvaća središnji dio nasuprot ulaza sa nastavkom u kupaonicu koja je smanjena za prostor koji je zauzimala perilica rublja, a nju smo smjestili iza kupaonskih vrata. Manja spavaća soba je ostala iste namjene, ali je dodatno smanjena kako bi na ulazu u stan bilo dovoljno mjesta za ormar za kapute i obuću. Njena manja kvadratura nudi još dovoljno prostora za veliku ugradbeni ormar i komforan bračni krevet. Kao dodatno rješenje ponuđen je ulaz u kupaonicu iz spavaće sobe u kojem tada ostaje nešto više mjesta za kuhinju.

Druga verzija predstavlja idejno rješenje u kojem je ulaz izveden bočno. Na mjestu velike spavaće sobe dobivena je manja optimalna spavaća soba, te ulazni hodnik duž kojega je moguće postaviti veliki ugradbeni ormar ili ga kombinirati sa radnim stolom ili garderobnom klupom na ulazu. Hodnik vodi do otvorenog dnevnog prostora u kojem se desno nalazi sjedeća garnitura i TV, lijevo blagovaona, a ravno na kraju prostor kuhinja sa kuhinjskim šankom ili moguće kuhinjskim otokom.

Stan uguran u dvije spavaće sobe

U dodatnoj drugoj verziji Između kuhinje i kupaonice postavljeno je malo spremište/smočnica, a kupaonica je time dodatno odijeljena od ostatka prostora.

Stan uguran u dvije spavaće sobe

Ako ste i vi u sličnoj situaciji i trebate ideju ili idejno rješenje za uređenje prostora javite nam se ovdje.