Stan RC34

Stan RC34

Stan RC34

Projekt je razvijen u postojećem stanu koji se nalazi u stambenom dijelu Santandera, El Sardinero, ekskluzivnom kvartu s veličanstvenim pogledom na Kantabrijsko more. Uređenje stana potpisuje tvrtka Zooco Estudio.

Stan RC34

Stambeni prostor nalazi se u potkrovlju koje obuhvaća cjelokupni tlocrt zgrade. U svom izvornom obliku, zgrada je imala zastarjeli raspored prostora. Do ulaznog prostora nije dopiralo dnevno svjetlo i zrak, a pristup različitim prostorijama bio je riješen dugačkim hodnikom.

Stan RC34

Uz reorganizaciju početnog stanja prostora, zahtjev vlasnika je bio otvoren i jednostavan raspored, te iskorištenje činjenice da stan omogućuje prekrasne poglede na okolicu.

Stan RC34

Kako bi došli do krajnjeg rezultata, dizajneri su ogolili prostor do betonske konstrukcije i redizajnirali prostor tako da funkcionira neovisno od osnovne strukture prostora. Glavni element projekta je središnja drvena konstrukcija koja definira različite namjene prostora. Ovaj blok integrira pristup privatnom prostoru – spavaćoj sobi, garderobi i kupaonici, odvajajući ga od dnevnog prostora – dnevni boravak i blagovaonica, a sadrži i police za vino, radni stol i dodatnu ostavu. Novi otvoreni prostori omogućuju prostorni kontinuitet između interijera i vanjskog dijela zahvaljujući velikim prozorima i trijemovima.

Stan RC34

Grubost betona i toplina drva dualnost je koja stvara harmoničnu napetost u stanu zadržavajući svoj karakter i ne miješajući se, neovisno o svojoj prirodi. Hrastovo drvo i beton postaju predvodnici palete boja i tekstura. Važnost mora, gotovo vidljivog sa svakog mjesta kuće, daje argument ovoj paleti. Na taj način plava i žuta upotpunjuju kromatsku kombinaciju projekta.

Stan RC34

Fotografije: Imagen Subliminal

Izvor: Archdaily.com