Radikalno preuređenje stana u potkrovlju iz 1990-ih u Pragu Libeň

Crni blok stana u potkrovlju

Radikalno preuređenje stana u potkrovlju iz 1990-ih.

Studio: Komon architekti

Autor: Martin Gaberle

Lokacija objekta: Prague 8 – Libeň (Češka)

Godina izgradnje: 2021

Površina: 84 m²

Fotografije: Tomáš Slavík

Nalazimo se u potkrovlju gradske kuće iz 1930-ih u Pragu Libeň. Ovdje je 90-ih godina prošlog stoljeća izgrađen stan. Ali bilo je previše soba, ionako više nego što je klijentu trebalo. Radost otvorenog tavanskog prostora izgubila se u neredu. Naš zadatak je bio ponovno je pronaći.

Visina je bitna kvaliteta svakog potkrovlja. Imajući to na umu, otvaramo dnevni boravak kako bismo stvorili prostor dvostruke visine naglašen visokom policom za knjige na jednom od zidova. U središte stana ugrađujemo novu jezgru: crnu drvenu kutiju koja će sakriti malu kupaonicu, urediti stepenice i garderobu na drugoj etaži, a pritom propuštati dnevnu svjetlost duboko u predsoblje. Na taj smo način pojednostavili izgled bez pribjegavanja strukturalnim promjenama.

Dnevni boravak s kuhinjom otvorenog plana nalazi se u dnu dvoetažnog stana. Spušteno projekcijsko platno postavljeno je između dva strukturna stupa u sredini prostorije otvorenog tipa. Kuhinja s otokom ima dodatni prostor za pohranu skriven u crnoj kutiji. Druga razina je privatnija. Crna drvena pista iznad dnevne sobe spaja spavaću sobu s drugom kupaonicom. Na krovnu terasu se može pristupiti iz spavaće sobe kroz francuski prozor.

Paleta materijala svedena je na furnir tretiran uljem za crnu kutiju, pod od hrastovog furnira i terrazzo za kuhinjske radne ploče, pozadinu i površine kupaonice. Za ostatak namještaja koriste se bijeli tonovi boja, te bijela boja zidova. Izloženi elementi krovne rešetke i čelični stupovi u dnevnoj sobi ostaju goli. Jednostavna linearna rasvjeta u kuhinji naglašava sirovi karakter i geometriju prostora, stvarajući jukstapoziciju s dva elegantna staklena lustera u dnevnom boravku otvorenog plana.

Klijent je tijekom završne faze izgradnje doživio neke promjene u svom osobnom životu i tražio je smanjenje troškova. U nastojanju da uštedimo napravili smo neke detaljne promjene koje neće utjecati na cijeli projekt. Na kraju smo uspjeli zadržati izvorni hrabar arhitektonski koncept.

Tags:
,