Zagreb: Potražnja stanova veća od ponude

Cijene zagrebačkih stanova u porastu

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako su tijekom kolovoza prosječne oglašavane cijene stanova u Zagrebu zabilježile porast vrijednosti na mjesečnoj, ali i na godišnjoj razini.

Zagreb: Potražnja stanova veća od ponude

Osim porasta cijena, porasla je i potražnja za zagrebačkim stanovima, a jedan od razloga tome je i Zakon o subvencioniranju stambenih kredita, koji je, prema riječima Borislava Vujovića, direktora agencije za promet nekretninama Opereta d.o.o., imao velik utjecaj na tržište: „Prvo je doveo do zastoja na tržištu, a onda do euforije koja je rezultirala povećanjem cijena.“

Borislav Vujović kaže kako je na zagrebačkom tržištu stanje trenutno stabilno, te se situacija malo smirila po završetku prijava za APN, ali potražnja i dalje vlada za novijim stanovima u zoni tramvaja.

Prosječna oglašavana cijena zagrebačkih stanova, prema podacima oglasnika Crozilla.com tijekom kolovoza je iznosila 1698 eura po metru kvadratnom, no valja računati kako su tražene cijene najčešće više od onih po kojima se nekretnine u konačnici i prodaju. Statistika agencije Opereta d.o.o. pokazuje kako prosječna realizirana cijena zagrebačkih stanova iznosi 1450 eura po „kvadratu“, s tim da se, prema Vujovićevim riječima, cijene kreću od 1000 eura po kvadratnom metru za starije stanove na periferiji, pa do novogradnje u zoni tramvaja po 2800 eura po metru kvadratnom.

Prema podacima oglasnika Crozilla.com najveći godišnji porast traženih cijena stanova zabilježen je na području Novog Zagreba gdje se za „kvadrat“ u prosjeku tražilo 1340 eura, što je 5,6 posto više no lani, odnosno 6,3 posto više no u kolovozu 2015. godine.

Najviše cijene zagrebačkih stanova, prema podacima oglasnika Crozilla.com, tijekom kolovoza su, kao i obično, zabilježene u centru grada gdje se za kvadratni metar u prosjeku tražilo 1988 eura što je 5,4 posto više no 2016., te 4,7 posto više no godinu ranije.

Istočni dio Zagreba bilježi godišnji porast cijena od 5,2 posto, te ujedno i najmanji porast u odnosu na kolovoz 2015. godine koji iznosi 1,8 posto. Prosječna oglašavana cijena stana, prema podacima oglasnika Crozilla.com, na tom je dijelu grada iznosila 1587 eura po četvornom metru.

Najmanji godišnji porast cijena zagrebačkih stanova zabilježen je na zapadnom dijelu grada u kojem su cijene porasle za 3,5 posto, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 1526 eura, što je 4,6 posto više nego u kolovozu 2015. godine.

Cijene zagrebačkih kuća u padu Cijene zagrebačkih kuća, prema podacima oglasnika Crozilla.com su tijekom kolovoza zabilježile pad mjesečnih vrijednosti od 0,5 posto, dok na godišnjoj razini bilježe pad od 2,3 posto. Cijena „kvadrata“ kuće, s uključenom cijenom okućnice, tijekom kolovoza je u prosjeku iznosila 1201 euro.

Usporedimo li cijene kuća i stanova, podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su tijekom kolovoza stanovi bili gotovo 30 posto skuplji no kuće, a ujedno je i potražnja za njima bila veća nego za kućama.

Vujović za oglasnik Crozilla.com kaže kako se kuće u Zagrebu i dalje slabo traže i prodaju, „iznimka je tek centar i širi centar grada gdje se potražnja malo povećala.“

Centar najtraženiji dio grada

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako je centar i tijekom kolovoza ostao najtraženiji dio Zagreba, a osim tamošnjih, pretraživali su se i stanovi na području Trešnjevke, Maksimira, Dubrave i Jaruna.