Casa Dolce Vita

casa dolce vita

Osvrt autora projekta Atelier Michal Hagara:

Zadatak za mene kao dizajnera i moj studio kao izvođača, bio je sljedeći – Obnoviti relativno nov, srednje velik stan u centru Praga za potrebe i razinu kozmopolitskog para, dok sam kao autor dobio gotovo neograničenu slobodu. Inspiriran modernizmom i ljubavlju vile Tugendhat u Brnu, koncept sam nacrtao upravo iz tih izvora – ne toliko formalno koliko ideološki. Kako bi klijenti, koji su stalno na putu, trebali koristiti stan kao točku kontakta i utočište, imao sam zadovoljstvo stvoriti ga mirno i udobno, s iskrom razigranosti – za čime sam težio u čisto geometrijskoj shemi, stvarajući jednostavne i naglašene oblike od vrhunskih materijala koji su podržani beskompromisnom izradom. Projekt je nastao kao Gesamtkunstwerk, cjelovito autorsko djelo – isti princip koji je koristio arhitekt Ludwig Mies van der Rohe krajem dvadesetih godina prošlog stoljeća upravo u projektiranju spomenute vile. Svi elementi su međusobno povezani, kontinuirano se prate ili namjerno kontrastiraju.

casa dolce vita

Izvorni raspored stana nije bio najbolje riješen. S obzirom na potencijal stambene zgrade, morao sam doslovno izbrisati tlocrt, prilagoditi ga prema vlastitoj zamisli i potrebama klijenata, te stvoriti međusobno preklapajuće funkcionalne zone. Plutajući prostor orijentiran je na par, njihov suživot, komunikaciju i blizinu. Jasne forme ne odvraćaju pozornost, pružaju funkcionalnost u elegantnom prostoru i svojevrsno su slikarsko platno za sam život.

casa dolce vita

Koncept svjetla je bitan dio cijelog projekta. Stvara ne samo raspoloženja, već i doslovno udiše život u materiju i slavi materijalnost – od kamenog zida u glavnoj dnevnoj sobi, primjerice, stvara se originalna umjetnička instalacija pritiskom na prekidač.

casa dolce vita

Zone u stanu su višenamjenske, a na prvi pogled ne otkrivaju uvijek svoju primarnu funkciju – ogledalo koje nije vidljivo u tlocrtu krije ugradbeni ormar i WC s tušem. Ulaz se doživljava kao prostor dobrodošlice – bilo za vlasnike ili njihove goste, pa je tako reprezentativan kao i drugi interijer – naposljetku, to je prvi dojam cijelog stana. Zasljepljujuća sunčeva svjetlost koja dopire u hodnik ublažena je rasterom koji je ne samo omekšava i raspršuje, nego istodobno sprječava neželjeni pogled izvana. Raster motiv koristi se i na ostalim prozorima stana koji su orijentirani prema sjeveroistoku. Kao i u cijelom projektu, ovdje vrijedi i sinteza umjetničke i utilitarne funkcije elemenata.

casa dolce vita


Suprotne strane ulaznog hodnika, koje čine pravokutnu osnovu, skrivaju Hi-Mac walk-in ormare za cipele i torbice – oba su dostupna iz ulaznog hodnika. Kuhinja sadrži ugradbene aparate i skriveni ormarić ostave (odvojen rasterom) s manjim prostorom za pripremu hrane i spremištem hrane. Dok ormar za cipele djeluje kao pariška butik scena, kuhinjski otok je skulptura poput obrađenog monolita, balansirajući iznad razine poda na ručno izrezanoj aluminijskoj platformi – može se usporediti sa luksuznom jahtom koja polako plovi u luku. Kuhinjski dio je prepoznatljiv i dio je glavnog dnevnog prostora. Korištenje suvremenih tehnologija dalo mi je priliku za šalu – iznad vrha kuhanja, na mjestu gdje se obično nalazi kuhinjska napa, visi izvanredan svjetlosni objekt. U glavnom stambenom prostoru, vlasnici mogu provesti ekstravagantan i regenerirajući “lijeni dan” kao i zabavu s prijateljima. Kao element deklariranja statusa i umjetničko djelo, izvorni tepih Solitairea od Jan Katha ovdje je posebno istaknut. Osim nekoliko iznimaka, sav namještaj i elemente ugradbene stolarije, uključujući i originalne detalje, izradio je moj studio, koji je već postao popularan među čehoslovačkom društvenom kremom, ne samo kao proizvođač originalnih komada, već kao i umjetnički obrt u proizvodnji namještaja po mjeri. Kao uspomena na slavnu vilu i njenog autora, korištene su četiri potpisane Brno stolice, grupirane – kako drugačije nego oko DISCO kružnog blagovaonskog stola. Moj proizvod FLATPACK također je dio projekta gdje se neupadljivo uklopio u dnevnom boravku.

casa dolce vita

Modernizam kao smjer potvrdio je njegove kvalitete i njegovu aktualnost za “novog čovjeka” sutrašnjice. “Suvremeni modernizam” nazivam stilom koji sam počeo razvijati. Zamisao je graditi na tim kvalitetama i povezati ih s potrebama i tehnologijama današnjice, ali uvijek na strogo klasičan način. Casa Dolce Vita je moj prvi sveobuhvatan rad izgrađen na tim načelima.

casa dolce vita

Osloboditi se u izradi projekta je san i noćna mora u isto vrijeme. Ne dopustite sebi da budete zaneseni originalnosti i ne stvarati pretjerane autorske geste i pozicije, razmišljati o svakodnevnim potrebama i željama klijenata, stvarati mirno i samouvjereno autentično djelo koje će svoje pravo lice pokazati s vremenom. S Dolce Vita, htio sam stvoriti napredan i zreo projekt, svojevrsni useljivi George Clooney – moderni gospodin s dobrim manirima i plemenitošću starog svijeta, odraslu osobu koja se nije zaboravila igrati, onu uz koju se uvijek osjećate sigurno i nikada dosadnu – osobnost.

Fotografije: Jakub Skokan and Martin Tůma / BoysPlayNice

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :