Bijeli stan sa smeđim blokovima namještaja

Studio: Plus One Architects

Dizajn: Petra Ciencialová, Kateřina Průchová

Lokacija: Prag (Češka)

Površina: 73 m²

Trošak: 60 000 €

Fotografije: Radek Úlehla

Zemljani i prozračni. Stan se nalazi u stambenoj zgradi iz 1970-ih koja već na prvi pogled upada u oči svojom brutalističkom arhitekturom arhitekta Karla Filsaka i nizom prozorskih krila.

U dnevnom boravku i kupaonici istaknuti su betonski stupovi koji čine nosivi dio konstrukcije zgrade. Još jedna dispozicijska promjena proizašla je iz zahtjeva investitora. Želio je prostraniju kupaonicu. Zato je proširena nauštrb tehničke prostorije. Skladišni prostor zamijenila je garnitura ugradbenih ormara u hodniku, a nepotrebno široki prolaz prikladno je iskorišten.

Stan je podijeljen na dnevni dio, gdje je naglasak na otvorenosti i prozračnosti. Prolaz dnevnog svjetla i zraka dolazi sa fasade na koju su naslonjene spavaća soba i dnevni boravak. Također iznad pojedinih vrata postavljene su staklene površine, a također su postavljene u kupaonici i WC-u.

Kupaonica je dizajnirana u tamnijim bojama. Intimnost ovih prostora također je podržana sanitarijama od nehrđajućeg čelika.

Oba dijela spojena su hrastovim podom i betonskim estrihom. Drveni pod također se koristi u spavaćoj i dnevnoj sobi. Drveni pod i estrih idu ispod kuhinjskog otoka – čime se stražnji dio stana odvaja od tehničke i komunikacijske pozadine.

Cijeli prostor je opremljen namještajem rađenim po mjeri. Ponegdje dominira neupadljivi bijeli, a negdje tamni hrast – osobito na izloženim mjestima.

Najupečatljiviji element u dnevnom boravku je kuhinja koja naglašava središte cijelog stana. Linija kuhinje dizajnirana je u tamnom hrastu, koji je nadopunjen betonskom pločom s tamnim/smeđim kamenjem. Kuhinjski otok je također u istom dizajnu.

Još jedan dodatni materijal je lim koji se nalazi u svakoj prostoriji. Bilo u obliku police za knjige, barskih stolica ili noćnih ormarića. Neutralne boje ističu umjetnine koje vise na zidovima i daju boju cijelom interijeru