Prašnjavi tavan preuređen u svijetlu spavaću sobu

Prašnjavi tavan preuređen u svijetlu spavaću sobu
Prije

Potkrovlja su na glasu kao prašnjava, zatrpana i pomalo jeziva (sjetite se scena iz većine horor filmova). Tavan u kući Kerry Villers nije bio iznimka. “Kad smo se prvi put uselili u našu kuću, potrkrovlje je izgledalo kao da tu nitko nije ušao godinama, možda čak i desetljećima”, kaže Kerry. “Stari otrcani tepisi dali su sobi jedinstven i neugodan miris, dok su zidovi bili umrljani i raspadali se. Bila je to vrsta prostora koji biste željeli napustiti što je brže moguće.”

Prašnjavi tavan preuređen u svijetlu spavaću sobu
Prije

Kao rezultat toga, potkrovlje je postalo više “odlagalište” nego bilo što drugo, s povremenim boravcima kao gostinjska soba u krajnjem slučaju, ako je bilo gdje drugo bilo puno. No kad su Kerry i njezin suprug saznali da čekaju treće dijete, znali su da će ovaj tavanski prostor napokon morati preurediti kako bi mogli dobiti dodatnu spavaću sobu. “Željeli smo da soba postane opuštajući prostor i znali smo da moramo dodati ormariće ispod strehe i dodatno spremište”, kaže Kerry.

Srećom, bilo je nekih dobrih stvari koje je soba već imala, poput zasvođenog udubljenog prozora, zidova od opeke i krovnog prozora. Uz dobru konstrukciju koja im je koristila kao baza, Kerry i njezin suprug počeli su raditi na preuređenju ostatka sobe.

Prašnjavi tavan preuređen u svijetlu spavaću sobu
Nakon

Započeli su uklanjanjem stare žbuke sa zidova, što ih je iznenadilo: strukturna greda već je bila izrezana. Doveli su izvođača i građevinskog inženjera da dodaju novu potpornu gredu, što je predstavljalo prilično velik trošak za koji nisu planirali. “Da imam savjet za nekoga tko razmišlja o projektu obnove potkrovlja, bilo bi uključiti nepredviđeni proračun!” Kaže Kerry. “Nikad ne znate koji bi se dodatni troškovi mogli pojaviti usput!”

Zatim su doveli tesara da ugradi ormare ispod strehe s jedne strane sobe. Iako je bio skup, Kerry kaže da se isplatilo: “U kući s malo prostora za pohranu to je bilo nužno”, kaže ona.

Prašnjavi tavan preuređen u svijetlu spavaću sobu
Nakon

Par je također dodao svježi suhozid, izolaciju i nove prozore te srušio zid kako bi otvorio potkrovnu sobu do stubišta. Odatle je sve bilo u snovitom i smirujućem dekoru. Za zidove je Kerry odabrala prljavo bijelu boju (Farrow & Ball’s Wevet); za podove, toplo siva (Farrow & Ball’s Ammonite). “Volim kako su svježe i čiste boje zajedno”, kaže Kerry.

Prašnjavi tavan preuređen u svijetlu spavaću sobu
Nakon

Ostatak dekoracije daje topli minimalistički ton, sa starinskim dodirima, poput škrinja s čajem pretvorenih u noćne ormariće. “Ja sam ljubiteljica starinskog i antknog namještaja, tako da je većina namještaja s eBaya i Facebook tržišta”, kaže Kerry.

Sad je sanjiva spavaća soba u potkrovlju daleko od sablasnog prostora kakav je bio u početku – a sa svojim skrivenim spremištem postala je i praktičnija.

Izvor: Apartmenttherapy.com