Uspješan tjedan Hrvatske keramike u Italiji

Pločice iz Orahovice osvajaju novim formatom i iskorakom u dizajnu!

Kada se skupe svi subjektivni dojmovi, kao i objektivne povratne informacije s tržišta u vezi s ovogodišnjim nastupom jedinog hrvatskog proizvođača keramičkih pločica na sajmu keramike, sanitarija i prateće opreme Cersaie, koji se održao od 22. do 26. rujna u Bologni, dolazi se do zaključka kako je još jedno predstavljanje Keramike Modus iz Orahovice u društvu najvećih ‘igrača’ svjetske keramičke industrije bilo… uspješno.

Stand_KM_Cersaie_2014_Bologna_1

Cersaie 2014 u brojkama

Cersaie je i u izdanju za 2014. godinu pokazao i dokazao kako je glavno ishodište za globalno širenje biznisa, najvažnije mjesto na kojem se predstavljaju proizvođači zidnih i podnih obloga od keramike, a ove godine po prvi put i proizvođači zidnih i podnih obloga od drva, mramora i betona, kao i neizostavno mjesto susreta ‘struke i publike’, odnosno arhitekata, dizajnera interijera, keramičara…, kao i brojnih ‘običnih posjetitelja’, odnosno zaljubljenika u lijepe i kvalitetne proizvode za uređenje prostora. Cersaie je i dalje vodeća međunarodna platforma za razgovore o keramičkoj industriji jučer / danas / sutra: u realnom vremenu i realnim gospodarskim prilikama. Tijekom pet dana održavanja sajam je posjetilo više od 100 tisuća ljudi, nastupilo je 945 izlagača (45 više nego 2013 godine), a cijelu manifestaciju pratilo je čak 578 akreditiranih novinara.

Detalj_stand_KM_Cersaie_2014_Bologna_1

Praćenje trendova, ulaganje u istraživanje, razvoj dizajna

Kao proizvođač keramičkih pločica Keramika Modus pomno prati postojeće trendove na tržištu, ali i ulaže u istraživanje i razvoj novog dizajna u sklopu sektora marketinga. U tvornici u Orahovici nalazi se vlastiti odjel za razvoj, a surađuje se i s vodećim dizajnerskim kućama iz Italije. Digitalni inkjet tisak omogućio je iskorak u dizajnu i svakako bolje pozicioniranje na tržištu. Izmjena trendova u proizvodnji keramičkih pločica određena je međunarodnim sajmovima, kao što je Cersaie, a glavni poticaji dolaze od strane proizvođača, dizajnera ili tržišta, te od strane proizvođača materijala i opreme koji se koriste u proizvodnji.

 

„Zadovoljan sam što mogu reći kako je još jedan, peti uzastopce, nastup u Bologni, već i sada, par dana nakon završetka sajma, u svakom pogledu bio opravdana investicija i iz iskustva gledano odlično ulaganje u ‘prodajni alat’. Jer, ipak je zaprimanje narudžbi i zaključivanje ugovora te uspostavljanje novih partnerskih odnosa ono što je krajnji cilj ugodnih dana s našim vjernim, ali i sve brojnijim novim kupcima i partnerima tijekom i nakon sajma. Njihovo vidno oduševljenje našim novim kolekcijama pločica, gdje smo predstavili novi format 25×60 cm, kao i iskorak u dizajnerskom pristupu te rezultate primjene modernih tehnoloških rješenja naš je najveći i najvažniji zalog za budućnost. Uz to, optimizam i jako puno rada svakako su konstanta na našem sigurnom putu ostvarivanja svih ciljeva na domaćem i stranim tržištima. Mogu najaviti kako ćemo do kraja ove godine biti prisutni na ukupno trideset tržišta, izjavio je Željko Radek, predsjednik Uprave Keramike Modus.

Detalj_stand_KM_Cersaie_2014_Bologna

Ljepota pločice je u dodiru!

Današnja tehnologija omogućuje proizvodnju pločica najrazličitije površinske strukture, od ‘neobrađene i grube’ do ultra briljantne, na dodir svilene površine. Viđeno na Cersaie 2014, istančan reljef i životne boje najuvjerljivije do sada oponašaju drvo, kamen, mramor ili beton. U odnosu na prošle sezone drvo je snažnije, izraženijeg reljefa i tamnijih tonova. Spojem različitih dimenzija, reljefa, boja, i stilova postiže se originalnost.

Popularnost „cementne“ pločice nastavlja svoj ciklus čitavim nizom industrijskog dizajna: cementa, betona, žbuke ili asfalta. Često predimenzionirane pločice izgledaju sirovo i nedorađeno, gdje je nježan dekor čista protuteža hladnom izgledu pločice. Tipografija i grafiti, slike sa starih tapeta i amblema, kao i vintage stil i dalje su zastupljeni.

Nova_kolekcija_plocica_Barcode_i_Aquarelle

Trend report sa sajma Cersaie 2014

„Digitalna tehnologija omogućila je proizvodnju, a time i nametnula trend pločica većih i od 3 m i debljine tek 3 mm. Najzastupljenije su ipak one dimenzija 20×50 ili 30×60 cm. Na sajmu u Bologni kolekcijama Aquarelle, Barcode i Transparent Paper predstavili smo novu dimenziju – 25×60 cm i veoma smo zadovoljni reakcijama s tržišta. Pločica u svom izvornom obliku i dimenziji 15×15 cm jedan je od novih starih trendova koji je najavljen za sljedeće sezone“, izjavila je Katica Petkov, direktorica sektora marketinga i razvoja Keramike Modus. Hrvatski proizvođač planira uskoro uvođenje i spomenute manje dimenzije koja, kada je dizajn u pitanju, daje nebrojene mogućnosti: od patchwork efekta koji se postiže miksom različitih dekora na zidu, modernih geometrijskih uzoraka marokanskog stila i crno-bijelog printa, do rustike. „Metro ciglice ove godine viđene su u širokoj paleti boja, a s obzirom na potražnju, proizveli smo ih u šest boja koje se veoma lako uklapaju u svaki interijer (kolekcija Ultra). Rustikalni stil vratio se u svom istančanijem obliku, izraženije strukture, gdje smo se predstavili pločicom serije Maiolica New, dimenzije 20×50 cm“, zaključila je Petkov.

 Nova_kolekcija_plocica_Transparent_Paper_i_Ultra

Keramika Modus predstavila četiri nove kolekcije pločica

Noviteti koje je hrvatski proizvođač predstavio na ovogodišnjem Cersaie-u formatom i dizajnom u potpunosti su se uklopili u ‘temu’ sajma, gdje je ponovno bilo važno privući pažnju dimenzijom, dodirnuti pločicu, doživjeti njenu teksturu i raspoznati bolju od bolje imitacije drva, kamena, betona ili pak mramora na pločici. Predstavljene su četiri nove kolekcije keramičkih pločica s oznakom Made in Croatia.

 

  • AQUARELLE (25×60 cm / zidna / mat) – Bezvremenska ljepota umjetnosti.

Neodoljiva prozračnost boja i prirodna smirenost dizajna kolekcije koju potpisuje majstor slikar. Iskonska povezanost s vodom ove pločice nenametljivo smješta u kupaonicu i opušta pri svakom novom pogledu na njih. Besprijekoran odraz osobnosti!

  • BARCODE (25×60 cm / zidna / mat) – Povezivanje i stapanje.

Tople nijanse i neutralni tonovi koji se uklapaju u najrazličitije stilove uređenja, bez obzira da li je riječ o bogatoj dekoraciji prostora ili popularnom minimalizmu. Jedinstvena mogućnost za povezivanje više cjelina i stapanje u jednu – ugodnu i udobnu za život.

  • MAIOLICA NEW (20×50 cm / zidna / sjaj) – Suvremena interpretacija tradicije.

Moderan i privlačan ambijent lako je stvoriti kada imate tradiciju kojom se možete inspirirati i povijest od koje možete učiti. S ovom kolekcijom pločica fokus na zid je… potpun!

  • ULTRA (25×40 cm / zidna / sjaj) – Jednostavnost luksuza…

Savršen izbor za kreiranje otmjenih otvorenih prostora s puno raskošne svjetlosti. Pročišćena profilna slika pločice u prvom planu i neograničena fleksibilnost za atraktivno uređenje prostora bez obzira na njegovu namjenu.

Kolekcija_Aquarelle

Kolekcija_Barcode_brown

Kolekcija_Barcode_grey

Kolekcija_Ultra

Kolekcija_Ultra_dekor_plocice

Autor: Tin Jerger, Keramika Modus