stepenice-sa-tri-funkcije-1

Stepenice sa tri funkcije

Uređenje doma u prostoru koji nema toliku kvadraturu da bi se mogli razbacivati kvadratima, iziskuje posebnu pažnju pri uređenju svakog detalja i centimetra prostora kako bi ga maksimalno iskoristili. Zašto u takvim slučajevima ne iskoristiti neki element interijera i dodijeliti mu još neku funkciju? Na taj način razmišljali su arhitekti studia Buj+Colón Arquitectos pri uređenju stana u Madridu.

stepenice-sa-tri-funkcije-2

Tri elementa izrađena od drvenih ploča dobila su višenamjensku funkciju i ulogu u prostoru. Prvi i najjednostavniji je kuhinjski otok koji u otvorenom prostoru odjeljuje kuhinju od dnevnog boravka. Drugi je pregrada/zid između dnevnog boravka i kupaonice koji je ujedno i ormar za odjeću.

stepenice-sa-tri-funkcije-1

Treći i najsloženiji su stepenice koje osim primarne uloge povezivanja donje i gornje etaže, imaju ulogu pregrade između dnevnog boravka i spavaće sobe. Osim te dvije funkcije prostor ispod stepenica poslužio je kao prostor za skladištenje. Ispod prvog kraka stepenica u dnevnom boravku izrađene su police i ormarići, a prostor ispod višeg kraka poslužio je za izradu ormara za odjeću u spavaćoj sobi.

stepenice-sa-tri-funkcije-3

stepenice-sa-tri-funkcije-4

stepenice-sa-tri-funkcije-4a

stepenice-sa-tri-funkcije-5

stepenice-sa-tri-funkcije-6 [sam id=”2″ codes=”true”]

stepenice-sa-tri-funkcije-7

stepenice-sa-tri-funkcije-8

stepenice-sa-tri-funkcije-11

stepenice-sa-tri-funkcije-13

stepenice-sa-tri-funkcije-12

stepenice-sa-tri-funkcije-9Tlocrt prizemlja

stepenice-sa-tri-funkcije-10Tlocrt kata

Izvor: Dezeen.com