Stanbeni neboder sa 10000 biljaka

Stambeni neboder sa 10000 biljaka

Talijanski arhitekt Stefano Boeri dovršio je toranj stambene namjene – Trudo Vertical Forest u Eindhovenu, koji je prekriven biljkama.

Stambeni blok visok je 70 metara i okružen je raspoređenim, izbočenim balkonima na kojima je zasađeno više od 10.000 biljaka. To je prva “okomita šuma” Stefana Boeria u Nizozemskoj.

Za razliku od ranijih okomitih šuma, uključujući Bosco Verticale koje su sadržavale luksuzne stanove, toranj od 18 katova ima 125 pristupačnih društvenih stanova.

“Toranj socijalnog stanovanja u Eindhovenu uspostavlja mogućnost borbe protiv klimatskih promjena i rješavanja stambenog problema tumačenjem ideje urbanog pošumljavanja”, rekla je partnerica Stefano Boeri Architetti Francesca Cesa Bianchi.

“Ne samo kao nužnost za poboljšanje okoliša u gradovima diljem svijeta, već i velika prilika za poboljšanje životnih uvjeta siromašnijih građana,”

Stanbeni neboder sa 10000 biljaka

Trudo vertikalna šuma omotana je bijelim betonskim vodoravnim trakama koje obavijaju zgradu između traka solarno reflektirajućeg ostakljenja.

Iz vodoravnih betonskih vrpci istisnuti su balkoni sa zemljom u različitim širinama, visinama i dubinama. Ovi balkoni podržavaju 10.135 biljaka, grmlja i drveća.

Stanbeni neboder sa 10000 biljaka

Na balkonima se nalazi okomita šuma i opremljeni su senzorima koji prate razinu hidratacije i prehrane tla.

Studio je objasnio da je racionalizirao niz tehničkih rješenja, koristio montažne komponente i isplative materijale kako bi zadovoljio proračunska ograničenja socijalnih stanova.

Stanbeni neboder sa 10000 biljaka

“Korištenje najnovijih generacija građevinskih tehnologija, racionalizacija određenih tehničkih rješenja za fasade i općenito, optimizacija resursa povezanih s projektom i izgradnjom zgrade omogućili su postizanje cilja ostvarenja okomite šume posebno namijenjene za smještaj korisnika s niskim primanjima i mladih parova”, rekla je Cesa Bianchi.

“Odabrani materijali, poput betona i montažnih komponenti, osigurali su ograničavanje troškova u strategiji koja je u skladu s unutarnjom prirodom društvenog stanovanja”, nastavila je.

“Sam dizajn usredotočio se na pronalaženje rješenja s najboljim učinkom, koje bi moglo pružiti pravu ravnotežu između estetskih i ekonomskih ciljeva.”

Stanbeni neboder sa 10000 biljaka

Prema studiju, svake će godine okomita šuma apsorbirati preko 50 tona CO2 i preko 13 tona kisika.

Praksa je dodala solarne ploče na krovove susjednih zgrada kako bi proizvela dio energije koju troši toranj, dok je za navodnjavanje zasada instaliran sustav za prikupljanje kišnice.

Stanbeni neboder sa 10000 biljaka

Svaki od stanova od 50 četvornih metara ima rekonfigurabilni prostor s visinom stropa do najviše 3,5 metra. Svaki stan ima vlastiti balkon opremljen zelenim kutijama koje sadrže jedno drvo i 20 grmova.

“Na Trudo tornju biljke i drveće umetnuti su ne samo u spremnike – baš kao u Bosco Verticale u Milanu – već i u vaze postavljene na istoj razini kao i terasa”, dodao je Stefano Boeri, osnivač Studia Stefano Boeri.

“Ovaj dizajn je vođen željom da ponudi više unutarnjih i vanjskih veza između ljudi i vegetacije,”

Stanbeni neboder sa 10000 biljaka

Zgrada je proračunata i prilagođena povećanju težine i veličini stabala, procjenjujući da bi se svako stablo moglo udvostručiti u težini tijekom svog života.

Okomitu šumu tornja nadzirat će vrtlari koji se spuštaju i koji će održavati i orezivati njezino drveće i grmlje.

Stanbeni neboder sa 10000 biljaka

Izvor: Dezeen.com

Fotografije: Norbert van Onna