Novi most na Dunavu

Novi most na Dunavu

Novi most na Dunavu

Južni dio Budimpešte dobiti će novi most za prijelaz preko Dunava. Između 17 projekata prijavljenih na natječaj, odabran je most tvrtke UNStudio. Most će služiti za prijelaz tramvaja, automobila, biciklista i pješaka, ta za bolju povezanost bivšeg industrijskog dijela grada.

Dizajn novog Budimpeštanskog mosta rezultat je temeljite analize koja uzima u obzir kontekst, razmjer, strukturnu optimizaciju, smještaj postojećih ograničenja i buduću viziju grada. “Bitno je da most bude u skladu sa Budimpeštom i budućom vizijom grada”, objašnjava Ben Van Berkel, osnivač i glavni arhitekt UNStudia. “Također je važno da most omogući nesmetan pogled ispod i iznad mosta. Htjeli smo da djeluje kao jasan pristup gradu, kao pozivajuća gesta ruku.”

Novi most na Dunavu

Ukupna duljina mosta iznosi 220 metara. “Koherentan dizajn i osvjetljenje stupova pružaju elegantan večernji pogled, dostojan mosta u Budimpešti”, komentar je žiria natjecanja. “Upravo su takva rješenja potrebna za razvoj gradskih središta i za širenje jezgre Budimpešte prema jugu.”

Novi most na Dunavu

Novi most na Dunavu

Novi most na Dunavu

Izvor: Designboom.com