Obiteljska kuća bx prodesi

Kuće u nekim gradovima jeftinije nego u Slavoniji

Kod rješavanja vlastitog stambenog pitanja brojni se kupci dvoume između kuće i stana. Podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju kako većini njih odluka ipak prevagne na kupnju stana.

Bez obzira da li je u pitanju cijena kuća ili stanova, gradovi poput Dubrovnika, Opatije i Splita se prema podacima oglasnika Crozilla.com, po visini cijena, nalaze na samom vrhu. Najviše cijene kuća tijekom veljače su oglašavane na području Dubrovnika, gdje se za jedan metar kvadratni u prosjeku tražilo 3833 eura. Tamošnje su cijene kuća porasle na mjesečnoj razini za 1,6 posto, te na godišnjoj razini za 1,8 posto.

Po visini se cijena nakon Dubrovnika nalaze Opatija i Split. Prema podacima oglasnika Crozilla.com, prosječna tražena cijena „kvadrata“ kuće u Opatiji je iznosila 2288 eura što je 1,6 posto više no mjesec ranije, ali ujedno i 0,8 posto manje no lani. U Splitu su tijekom veljače cijene kuća bile 4,8 posto niže no lani u istom mjesecu, ali i 1,1 posto više no mjesec ranije, pa je cijena metra kvadratnog u prosjeku iznosila 2064 eura.

Osjetno niže cijene od onih na moru putem oglasnika Crozilla.com oglašavane su u unutrašnjosti.
U Osijeku se tijekom veljače za metar kvadratni u prosjeku tražilo 605 eura – 0,7 posto više no mjesec ranije, a u Slavonskom Brodu 601 euro što je 2,2 posto više no tijekom siječnja.

Iako je Slavonija obično sinonim za niske cijene nekretnina, postoje gradovi u kojima su kuće jeftinije nego na tom području. Najniže su cijene tijekom veljače zabilježene u Bjelovaru gdje se za jedan metar kvadratni, s uključenom cijenom okućnice, u prosjeku tražilo tek 481 euro što je 1,7 posto više no mjesec ranije, te 2,2 posto manje no lani u istom mjesecu.

 „Prosječna cijena ´kvadrata´ kuća kreće se oko 400 eura, što znači da se mogu naći i kuće po 240 eura po ´kvadratu´, a i one od 600 eura po metru kvadratnom.“- o stanju na bjelovarskom tržištu, za oglasnik Crozilla.com rekla je Narcisa Krivačić, vlasnica agencije Nekretnine Krivačić d.o.o. iz Bjelovara, te dodaje: „Kao i dosadašnjih godina bilježimo manji interes za kupnju većih obiteljskih kuća od 200 i više metara kvadratnih stambene površine, iako imamo neprestane upite za objekte manjih kvadratura, kojih gotovo da i nema. Tražene su manje obiteljske kuće do cca 120 metara kvadratnih, sa okućnicama, što bliže centru. Na žalost, one su gotovo raritet.“

asimetricna-kuca-1

Najskuplji grad u kontinentalnom dijelu, očekivano je Zagreb. Tamošnje su kuće, s uključenom cijenom okućnice, putem Crozilla.com oglašavane po prosječnoj cijeni od 1243 eura po „kvadratu“ – što je 0,6 posto manje na mjesečnoj, te 0,2 posto manje na godišnjoj razini.
Kuće 15,8 posto jeftinije od stanova

Analiza oglasnika Crozilla.com pokazala je kako su tijekom veljače cijene kuća bile 15,8 posto niže od cijena stanova.
Iako su u većini gradova stanovi imali više cijene nego kuće, u nekim je gradovima na moru situacija ipak obrnuta. Prema podacima oglasnika Crozilla.com kuće su bile skuplje od stanova na području Dubrovnika, Poreča, Senja i Pule.

Najveća je razlika tijekom veljače zabilježena u Varaždinu i Bjelovaru gdje su cijene kuća bile preko 38 posto niže od cijena stanova. Pretvorimo li postotke u novac, kvadrat kuće u Varaždinu je jeftiniji od stana za 414 eura, a u Bjelovaru za gotovo 300 eura. U Zagrebu su cijene stanova bile 25 posto, odnosno 413 eura niže od cijena kuća.

U Dubrovniku su, prema podacima oglasnika Crozilla.com, kuće bile 13 posto, odnosno 440 eura po „kvadratu“ skuplje od stanova. Veća razlika po cijeni metra kvadratnog zabilježena je tek u Opatiji gdje je iznosila 699 eura, a cijene stanova bile su 23,4 više od cijena kuća.

Save

Save