Feng Shui – trend ili potreba

feng-shui-trend-ili-potreba

Verujemo da ste se više puta susreli sa ovim pitanjem i da Vam u mnogome nije bila jasna sama metoda zvana “Feng Shui”. Ono što je ljudima prva asocijacija na pomen Feng Shui metode, je obično uređivanje prostora. Veliki broj njih zapravo ne zna da se iza ovih reči krije mnogo više od običnog uređivanja bilo kog stambenog prostora.

feng-shui-trend-ili-potreba-5

Naime, Feng Shui je zapravo drevna kineska nauka (dobro ste pročitali – nauka), o usklađivanju života sa silama kosmosa. Oko ovoga su mišljenja podeljena i jedna grupa ljudi, verovali ili ne, Feng Shui smatra religijom, iako je to potpuno apsurdno poređenje. Feng Shui je logika, a ne religija i bukvalan prevod bi značio “Vetar (dah) i voda (za piće)”. Spoj ova dva pojma predstavlja samo jedno, smisao svega, a to je život. Veštine koje tradicionalan Feng Shui obuhvata su balansiranje i harmonizacija kosmičke energije sa ljudima i prostorom. Postoji verovanje da je za sve u životu potreban dobar plan i raspored, kako bi se dolazilo do željenih rezultata. Metoda koja je stara 5000 godina sigurno ne može biti pogrešna ukoliko se pridržavate osnovnih pravila koje nalaže. Sve ovo se radi s ciljem stvaranja bolje finansijske, zdravstvene i ljubavne situacije. Feng Shui nastupa i pre sređivanja samog poslovnog prostora ili mesta na kom želite da stvorite dom, tražite povoljnu lokaciju za stan… Na sličan način su se nekada na Balkanu određivala pravila za mesta koja će biti najpogodnija za izgradnju kuće ili crkve. Ako pođemo od toga da prostor u kom provodimo najviše svog vremena, mora biti sređen onako kako bi se u njemu najprijatnije osećali i bili zadovoljni celokupnim enterijerom, onda možemo zamisliti kako mala, jednostavna pravila mogu uticati na dodatnu prijatnost. Zanimljivost je da su dva najveća i najuspešnija grada, Hong Kong i Singapur urađeni komlpetno po Feng Shui pravilima.

feng-shui-trend-ili-potreba-1

Veruje se da kada je sam dom čoveka izgrađen u sjedinjenošću sa kosmosom, onda će i taj čovek u životu biti jaka i stabilna ličnost koja će sa lakoćom ostvarivati sve svoje ideje i ciljeve. Postoji tvrdnja da svi imaju znanje Feng Shuija, ali su jednostavno zaboravili da misle i logički rasuđuju, stoga i ne koriste svoje sposobnosti. Postoje mnogi seminari, kursevi i radionice koje se bave Feng Shui metodom i koje može svako da usavršava. Ova znanja prenesena na tim kursevima su zapravo samo tu da vas podsete na ono što ste već imali u svojoj podsvesti, a da to niste ni mogli da pojmite. Ono što ste svakako znali je to da je čist i uredan prostor svakako mnogo povoljniji po raspoloženje i mir čoveka. Upravo je to jedna od filozofija Feng Shui metode, tačnije, preporučuje da se s prvim lepim danima srede određene zone u stanu i nastave da se održavaju.

feng-shui-trend-ili-potreba-2

Gomilanje stvari i nered negativno utiču na čovekovo raspoloženje i osnovne životne funkcije, a odlaganje sređivanja tog prostora samo je dodatno opterećenje. Čistoća podrazumeva generalno sređivanje, kao i sortiranje stvari na svoje mesto, ali i bacanje nepotrebnih i neupotrebljivih predmeta koje čuvamo u stanu. Iako nam nekada deluje teško da se otarasimo nečega što smo dugo čuvali, ovo je jedno od najbitnijih Feng Shui pravila kog se treba uvek pridržavati. Savet za finansije je taj da prostor u kom se obavljaju važni poslovi, bilo da se radi o delu privatnog stana ili poslovnom smeštaju, mora biti osvetljen živim bojama. Feng Shui majstori ovo područje novca uvek naglašavaju bojama i to ljubičastom i zelenom. Pažljivo rukovanje novcem je glavna stavka u procesu upotrebe Feng Shuija. Time se podrazumeva način pakovanja i odlaganja novčanica. Što složenije i urednije budete čuvali vaš novac, on će početi da pristiže u većim količinama. Iako ova metoda postoji godinama, narod na Balkanu je to dočekao sa nevericom i sumnjom.

feng-shui-trend-ili-potreba-3

Mnogi su Feng Shui povezivali sa praznoverjem ili pomodarstvom, ali neki su ipak odlučili da isprobaju nešto novo i učine svoj život lepšim. Na svu sreću, veliki broj ugostitelja je prepoznao kvalitet u Feng Shuiju i prilikom sklapanja poslovnih projekata se pridržavao jasnih i lakih pravila. Ovo nisu sprovodili samo na privatnim posedima, već i u ugostiteljskim objektima. Sve je češća pojava korišćenja Feng Shui metode prilikom uređivanja stanova za izdavanje. Ovaj metod je postao jedan od čestih među agencijama za iznajmljivanje smeštaja, a Apartmani Beograd su jedni od tih. kako oni navode, njihov cilj je bio prepoznavanje potencijala i upotreba istog na najbolji način. Samim ti, ovakav raspored u apartmanima utiče povoljno i na one koji koriste njihove usluge.

feng-shui-trend-ili-potreba-4

Pitanje da li je Feng Shui trend ili potreba, može da nametne samo jedan odgovor: ono što ne može da škodi, a može da pomogne i utiče na kvalitet života, svakako je i više od potrebe.

feng-shui-trend-ili-potreba-6

Članak objavljen u suradnji sa portalom Apartmani-u-beogradu.com.