Zašto su trosjedi na razvlačenje idealan izbor za male prostore?

Multifunkcionalnost trosjeda na razvlačenje te način na koji štedi prostor mu često daju prednost pred drugim namještajem

Sjedeće garniture se najčešće dijele na kutne garniture, trosjede, dvosjede, klik klak sofe i komplete garnitura. Razlikuju se po obliku, veličini i dizajnu, ali i funkcionalnosti. Zato odabir idealne garniture koja se uklapa u gabarite vašeg prostora, životni stil, potrebe, ali i estetiku, nije ni malo lagan ni jednostavan.

Što sve treba izmjeriti prije kupovine trosjeda?

Pri odabiru garniture za sjedenje ključan faktor je prostor u koji ćete je smjestiti. Može se dogoditi da svojom dimenzijom “proguta” dnevni boravak, a to si nipošto ne želite dopustiti ukoliko baratate sa skromnom kvadraturom. Često je važno o sjedećoj garnituri razmišljati istovremeno kao i o krevetu. Tada u cijelu kalkulaciju, osim odabira modela, veličine, materijala i dizajna, ulazi mogućnost razvlačenja te preobrazbe u krevet. U tom slučaju kao jedna od najvažnijih karakteristika u prvi plan dolazi i udobnost.

Kada su dimenzije u pitanju nipošto prije kupnje ne treba zaboraviti izmjeriti dimenzije vrata kroz koja odabrani komad namještaja mora proći jer najčešće ga nije moguće rastaviti na manje dijelove.

Ukoliko imate manji prostor funkcionalnije je odabrati manju kutnu garnituru ili kombinaciju dvosjeda i fotelje ili trosjeda i fotelje. No nužno je voditi računa o tome da odabrani namještaj ostavi dovoljno prostora za prolaženje i obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Kompromis estetike i funkcionalnosti

Možete birati između različitih stilova, ponuda je vrlo raskošna i nudi se sve od modernih, skandinavskih i jednostavnih do Chester garnitura. Tu su modeli s višim ili nižim nožicama, oni bez njih te s naslonima za ruke, odnosno bez njih. Kada su boje u pitanju, treba voditi računa kako će se uklopiti u prostor, ali i ostali namještaj. Također, važno je imati na umu poteškoće vezane uz održavanje određenih boja i materijala, u slučaju da u tom prostoru žive djeca i kućni ljubimci. Neutralne boje poput sive i bež omogućit će da se sjedeća garnitura lakše uklopi u prostor, dok će one življe učiniti da vaša sjedeća garnitura bude glavni akcent u prostoru.

Ukoliko imate manji prostor, iznimno je važno proučiti funkcije koje nudi, pogotovo sustave razvlačenja u ležaj te opciju sanduka za posteljinu. Uz to neke nude relax mehanizam, pomične naslone i opcije za masažu pa treba razmisliti i o tim blagodatima.

Moderne sjedeće garniture često imaju modularnu strukturu, koja može dobro doći ukoliko je se želi pretvoriti u ležaj, no one ne štede prostor kao što to radi trosjed na razvlačenje i s klik klak mehanizmom, stoga nisu najbolja opcija za opremanje malih prostora.

Materijali koji pružaju kvalitetu i udobnost

Osnovna konstrukcija trosjeda i sjedećih garnitura je tvrdi dio napravljen od kombinacije materijala kao što su drvo bukve, smreke, jele, iverica ili lesonit. Na nju se nadovezuju madraci i jastuci, koji su najčešće izrađeni od poliuretanske pjene različitih gustoća, opruga i poliesterskih vlakana. Materijal od kojeg je trosjed izrađen je iznimno važan ukoliko se često koristi za spavanje jer će o tome ovisiti njegova udobnost i trajnost.

U takvim slučajevima trosjedi na razvlačenje su najbolja opcija, pogotovo oni koji u sebi imaju prostor za skladištenje jastuka i popluna. Fleksibilno su rješenje, koje omogućuje maksimalno korištenje prostora. Nude više funkcija u malim prostorima i zato su idealni za gostinjske i dječje sobe te studentske stanove.

Budući su dizajnirani prvenstveno za sjedenje, a ne za spavanje, potrebno je pronaći onaj trosjed koji pretvoren u krevet pruža najveću udobnost. Toj problematici se lako može doskočiti i korištenjem nadmadraca, koji od svakog trosjeda može učiniti idealno mjesto za opuštanje i dubok san. No o udobnosti je ipak bolje razmišljati prije kupnje.