Design District - Izložba bez struje

Design District – Izložba bez struje

Promocija hrvatskog namještaja i produkt dizajna nastavlja se, ovaj puta kroz događanje pod nazivom: „Design district – izložba bez struje“ koja se održava u Radničkom domu u Vukovaru od 3. – 5. svibnja 2018.

Design District - Izložba bez struje

Dvadesetak hrvatskih proizvođača namještaja šalju poruku iz Vukovara da je industrija proizvodnje namještaja važan dio gospodarstva jer generira finalne proizvode visoke dodane vrijednosti i na taj način mnogo doprinosi razvoju Hrvatske.

Drago Veselčić, predsjednik udruženja proizvođača namještaja Hrvatski interijeri istaknuo je da smo zemlja koja je prije više od pedeset godina imala dizajn i velikana arhitekture čiji se namještaj danas proizvodi i vrlo je zastupljen u modernim  opremanjima. Radi se Bernardu Bernardiju kome je u čast u okviru Izložbe bez struje postavljen edukativni projekt upoznavanja s likom i djelom ovog umjetnika, dizajnera i vizionara.

Prilikom svečanog otvorenja izložbe, naglašeno  je da hrvatski proizvođači namještaja ne trebaju velike financijske potpore nego više razumijevanje institucija i njihovu podršku. Jedan od najvažnijih sudionika izložbe je i Drvodjelska škola iz Vinkovaca čijem ravnatelju, Josipu Jovanovcu su proizvođači poručili: Bez struje možemo, bez ljudi nikako!

Design District - Izložba bez struje

Gradonačelnik Vukovara koji je otvorio izložbu istaknuo je da je Vukovar pruža otvorenu mogućnost suradnje, da stoji na strani onih koji stvaraju dodanu vrijednost – dakle proizvođača namještaja i da je veoma ponosan što se sve održava gradu Vukovaru u čast. Grad Vukovar ustupio je velebni prostor Radničkog doma hrvatskim namještajcima i ponovo pokazao svoje gostoprimstvo.

Okupljeni proizvođača namještaja čiji su predstavnici pokazali da zajedništvom postaju jači i da se njihov glas dalje čuje, imali su priliku posvjedočiti različitosti  ponude i širokom rasponu proizvoda. „Ovo je jedinstvena prilika da pokažemo koliko vrsta, materijala i oblika možemo ponuditi tržištu.“ rekli su i nastavili: „ svaka mogućnost da nas hrvatska javnost upozna je odlična, a ova je Izložba posebna i zbog mjesta na kojem se nalazimo – Vukovara. Stoga smo se vrlo rado odazvali i došli uveličati ovo događanje“

Design District - Izložba bez struje

Proizvode je izložila i nekolicina dizajnera, pa su tako posjetioci mogli vidjeti stolić-labirint autora Marka Fila i Ane Armano koji su se netom vratili iz Milana. Osim njih tu su prisutni i radovi dvije renomirane hrvatske dizajnerice Ade Kezić i Jelene Galeković.

Posebno atraktivan „kutak“ izložbe je izlagački prostor Zaštitne radionice iz Sirača, Suvenir Arbor koja pokazuje svu rakoš proizvodnje namještaja i igračaka od punog drva. Ravnatelj Suvenira, Alen Baščevan ponosno govori o novom strojnom parku i mogućnostima koje je tvornica sada dobila, ali i o izvoznim poslovima izrade namještaja koji iz Sirača odlazi u Francusku i Veliku Britaniju.

Design District - Izložba bez struje

„Velik odaziv proizvođača i dolazak u Vukovar pokazuje da nam nedostaje mogućnosti za promociju i aktivnosti na tržištu. Slijedeći Design District održava se u Rovinju, u studenom ove godine i biti će to velika priredba posvećena opremanju turističkih objekata u Istri i Kvarneru.“

Design District - Izložba bez struje