Sauna u vlastitom domu

Sauna u vlastitom domu

Sauna u vlastitom domu

U svaki dom, čak i u stan u gradu, stane mala sauna, za opuštanje, za jačanje imunološkog sustava, za poboljšanje cirkulacije i za eliminaciju toksina.

Postoje manje saune za jednu ili dvije osobe čija duljina ne prelazi 1 m, a visina 2,1 m. Mogu se postaviti do kupaonice uz uvjet da se oko 10 cm odmaknu od zida i da je u neposrednoj blizini vanjski prozor kako se u zimskim mjesecima ne bi nakupljala suvišna vlaga. Kada je sauna namijenjena za pojačano znojenje ili ako je se želi koristiti u društvu obitelji ili prijatelja, tada je idealna veličina kućne saune oko 5 m2. No, ako ste sretnik i imate mogućnost ugradnje veće saune, eventualno i one koja uključuje i nekoliko funkcija te istovremeno korištenje više osoba, nećete pogriješiti ako se odlučite za takvu saunu. Da, radi se o luksuzu, ali kada je zdravlje u pitanju, možda možemo prijeći određene granice i u vlastitom domu imati takav proizvod.

Sauna u vlastitom domu

Sauna se postavlja na pod obložen keramičkim pločicama, presvučenim drvenim daskama. Podna konstrukcija mora biti ravna kako bi kabina saune bila stabilna i čvrsta.

Kvaliteta odabranog drveta može činiti opravdanu razliku u cijeni. Za oblaganje unutarnjih zidova koriste se paneli od kanadske jele ili nordijske smreke. Na te vrste drveta vlaga i toplina ne utječu u tolikoj mjeri pa unutrašnjost kabine ostaje dobro izolirana, a sama kabina stabilna. Za izradu unutarnjih klupa pogodno je drvo topole, johe i jasike, a za istu namjenu se može koristiti i neko egzotično drvo sličnih svojstava.

Sauna u vlastitom domu

Nedavno je također u proizvodnju uveden Thermowood, drvo koje se kratko vijeme izlaže temperaturama 160 – 250 °C kako bi se smanjila apsorpcija vlage, sklonost deformacijama te povećala izolacijska sposobnost.

Tehničko središte saune je peć za zagrijavanje, čija se temperatura do željene topline regulira termostatom. Većina peći koje je moguće zagrijati na temperaturu do 100 °C radi na električnu energiju. Ona zagrijava metal, a metal vulkansko kamenje koje tu toplinu može održavati dugo vremena. Vlažnost zraka se postiže dolijevanjem vode na vulkansko kamenje. No, ne bi trebalo zaboraviti kako vruć zrak u sauni većinu vremena treba biti suh.

Sauna u vlastitom domu

Kod ugradnje saune u već postojeće životne prostore nisu potrebni komplicirani građevinski zahvati ni veliki slobodni prostor, što takav vid relaksacije u vlastitom domu čini sve više dostupnim mnogim ljudima daleko od dalekog sjevera.

Sauna u vlastitom domu

Izvor: Em.com.hr Fotografije: Pinterest.com