Dobro je znati! savjeti za malu kupaonicu

Dobro je znati! Savjeti za malu kupaonicu

Dobro je znati! savjeti za malu kupaonicu

Krećete u adaptaciju svoje male kupaonice? Donosimo nekoliko praktičnih i korisnih savjeta!

Neutralni izgled

Uređujete li malu kupaonicu, odabir boja bi trebao biti jasan. Bijela, pastelne ili neutralne boje stvaraju dojam većeg prostora pa je takvo rješenje za malu kupaonicu idealno. Preveliki kontrasti boja u malom prostoru također nisu poželjni, iako postoje izuzeci, ali samo onda kada su kombinacije i cijelo stilsko uređenje usklađeni.
Veće površine kao što su, npr. vrata ili pojedini zid, ostavite u svijetlim tonovima.

Bijela jednostavnost

Opet se vraćamo na boje. Jednostavno, samo želimo naglasiti njihovu važnost kod uređenja, a pogotovo malog prostora. To se posebice odnosi na boju kupaoničkih elemenata koji bi u maloj kupaonici trebali biti isključivo bijele boje. Što se tiče detalja ili elemenata kao što su police i sl. (naravno, ako imate prostora za njih), oni mogu biti snažnijih tonova, ali opet, pazite da s time ne pretjerate!

Dobro je znati! savjeti za malu kupaonicu

 

Kvalitetna rasvjeta

Rasvjeta je ključna za opći dojam prostora. Bilo da je riječ o dnevnoj sobi ili kupaonici, rasvjeta je ta koja stvara osjećaj ugode i u konačnici doprinosi funkcionalnosti prostora. Ako nemate dobru rasvjetu, kako ćete se, npr. našminkati ili obrijati? Ne štedite na rasvjeti u kupaonici! Naravno, ako imate izvor prirodnog svjetla, iskoristite ga! To je ogromna prednost svakog prostora, a pogotovo male kupaonice!

Klizna vrata

Malo dodatnog prostora možete pokušati dobiti uz pomoć kliznih vrata. Ovo rješenje je idealno za vrlo male kupaonice, gdje otvaranje vrata onemogućuje normalno kretanje, odnosno ulazak ili izlazak iz kupaonice, što je vrlo čest slučaj.

Dobro je znati! savjeti za malu kupaonicu

Prostori za odlaganje

Često u maloj kupaonici nema dodatnog prostora za police. Zato su češća rješenja za odlaganje stvari u prostoru ispod umivaonika, bilo da je riječ o umivaoniku s već ugrađenim ormarom ili da se taj prostor iskoristi uz pomoć zavjese. Ako je ikako moguće, sve nepotrebne stvari maknite iz male kupaonice. Imate li u njezinoj blizini, hodnik s ormarom ili neko mjesto za odlaganje, smjestite u njih sve stvari koje ne koristite često, odnosno svakodnevno. Maksimalno oslobodite prostor male kupaonice!

Dobro je znati! savjeti za malu kupaonicu

Iskoristite ogledala

Ako prostor dopušta, postavite dodatno ogledalo koje će reflektirati neki specifični detalj. U slučaju da postoji prozor, poslužit će kao pogled prema van, što je zapravo idealno rješenje za mali prostor. I ogledalo iznad umivaonika neka bude veće. U kombinaciji s lijepim i dekoriranim okvirom i odgovarajućom rasvjetom, od male će kupaonice napraviti pravu dizajnersku poslasticu!

Kupaonički elementi

Već smo ranije dotaknuli pitanje boja kupaoničkih elemenata, ali sada ćemo nešto reći i o njihovim dimenzijama. Nema puno mudrosti – svi elementi trebaju biti usklađeni s obzirom na veličinu prostora. Tako je sasvim sigurno da nećete u izrazito malu kupaonicu smjestiti kadu koja će zauzeti pola prostora, iako smo, na žalost, i takva rješenja imali prilike vidjeti! Tuškabina je za male prostore uvijek bolje rješenje, no s druge strane nije toliko praktična imate li malu djecu. Mali umivaonici s ormarićima savršeno su praktični i lijepi. Također, ne pretjerujte s dimenzijama WC-a ili inzistiranjem na ugradnji bidea u malu kupaonicu!

Izvor: Moja Kupaonica

 

Save

Save

Save