5 nacina kako uciniti vasu kuhinju modernijom

5 načina kako vašu kuhinju učiniti modernijom

Dosadio vam je izgled vaše kuhinje i htjeli biste je modernizirati? Dobra vijest je da danas možete podići funkcionalnost i izgled kuhinje bez velikih financijskih ulaganja. Prije nego li se upustite u renovaciju kuhinje, pročitajte naše savjete i opis trenutnih trendova dizajna kuhinje. Neki su zanimljiv otklon od prijašnjeg izgleda kuhinje, neki su iznenađujući, no svi će vam dati inspiraciju za preuređene vlastite kuhinje.

 5 nacina kako uciniti vasu kuhinju modernijomIzvor: Flickr.com

KONTRAST CRNOG I BIJELOG – Ima nešto u šarmu crno-bijelih kombinacija koje ih čine savršenima za kuhinje; poznata je IKEA-ina serija kuhinjskih ormarića koji su pažnju plijenili kontrastom crnog i bijelog. Zapravo se može reći da je riječ o kombinaciji modernih utjecaja sa onim starijima, tradicionalnim; stoga možete izgled crno-bijele kuhinje nadopuniti drvenim podom i jednobojnim malim tepihom (više boja narušit će cijelu ideju kontrasta). Zapravo, bilo kakav pokušaj da u ovakvu kuhinju unesete previše malih detalja ili ukrasa završit će neuspešno. Važno je zadržati čiste linije, geometrijske oblike jer će kontrast do izražaja doći samo s minimalističkim dekorom. Jedan od detalja karakterističnih za ovakve kuhinje je veliki keramički sudoper i visoko podignute slavine.

5 načina kako učiniti vašu kuhinju modernijomIzvor: Beautifulmatters.com

OTVORENI ORMARIĆI– Otklon od korištena starih ormarića sa drvenim vratima događa se jer kuhinja postaje mjesto u kojoj ne samo da se spremaju i jedu obroci, već se provodi obiteljsko slobodno vrijeme ili čak dočekuje goste. Time njezin izgled postaje još bitniji, a dašak inovativnosti događa se u trendu uklanjanja vrata kuhinjskih ormarića. Naravno, to znači da ćete morati urediti sadržaj istih, vjerojatno smanjiti količinu posuđa i pribora za kuhanje koju držite u njima te ga rasporediti na vizualno ljepši način. Pokušajte i sa staklenim vratima, no ne zaboravite da u prvi plan treba stavljati lijepo, ukrasno posuđe i izbjegavati prenatrpanost pod svaku cijenu.

5 načina kako učiniti vašu kuhinju modernijomIzvor: Flickr.com

ZIDNA RASVJETA – U prethodnom smo paragrafu opisali trend izbacivanja klasičnih kuhinjskih ormarića. S obzirom da takvi ormarići zauzimaju mnogo zidnog prostora, njihovo uklanjane stvara prostor za modernu zidnu (najčešće LED) rasvjetu. Riječ je o podesivim i fleksibilnim svjetiljkama koje omogućuju da svjetlost usmjeravate tamo gdje vam odgovara, uključujući i radne površine. Najčešće dolaze u jednobojnim izdanjima – crna ili srebrna, što znači da dobro pašu u skoro sve kombinacije boja. Danas postoji čak rasvjeta koja se ugrađuje u same kuhinjske ormariće, primjerice one iznad radnih ploha, što omogućuje još bolju vidljivost.

5 načina kako učiniti vašu kuhinju modernijomIzvor: Flickr.com

ODBACITE LAKIRANI NAMJEŠTAJ – Lakirani namještaj izgubio je na popularnosti zbog teškoće održavanja – dovoljna je jedna ogrebotina i već se stvara dojam dotrajalosti jer ju je nemoguće ukloniti. Stoga se javlja zanimljiv trend unošenja sirovih materijala u kuhinju, poput cigli, daski, drvenih greda, koji će vašoj kuhinji dati tradicionalni, gotovo seoski ugođaj koji odiše toplinom. Možete probati i s namještajem koji ima drveni finiš ukoliko vas ne zanimaju sirovi materijali – dobro će podnositi oštećenja jer je veoma čvrst.

5 načina kako učiniti vašu kuhinju modernijomIzvor: Flickr.com

PROMJENA SLAVINE I SUDOPERA – Nekad su najosnovniji materijali od kojih su bili izgrađeni kuhinjski elementi slavine i sudopera bili nikal, krom te nehrđajući čelik. Danas su popularniji takozvani topli metali poput željeza i grafita jer se dobro slažu s minimalističkom modernom kuhinjom. Primjerice, inox sudoperi  odaju dojam čistoće, jednostavnosti, a dobro se uklapaju s trendom crnih ili pozlaćenih slavina.

Autor: Lana Omelić

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save