Villa Sophia – Studio COLL COLL

vila Sophia - studio coll coll

Villa Sophia je poput središta Svemira oko kojeg se vrti sav život. Kad se mladi par iz Kanade vratio u Češku, oboje su se željeli vratiti u praški društveni život. Kuća koja će omogućiti kombinaciju rada i života, jedna pored druge, ali istodobno odvojena, morala je udovoljiti mnogim zahtjevima. Izgrađen je za život, što odgovara dispoziciji, odabranim materijalima i integraciji tehnologija u jedan autonomni sustav s umjetnom inteligencijom.

vila Sophia - studio coll coll

Lokacija

Kuća se nalazi na rubu brda Trója, iznad prirodnog rezervata s jedinstvenim pogledom na Prag. Osim širokog spektra ptica, povremeno će jelen ili divlja svinja odlutati u zarasli vrt.
Panoramski pogled započinje zelenom zvijezdom hotela Dejvice International i širi se sve do balona Libeň-a. U pogledu uživaju i vlasnici okolnih kuća, zbog čega je Villa Sophia najmanja visinom kako ne bi zaklanjala pogled okolnim kućama.

vila Sophia - studio coll coll

Kuća

Kosi teren omogućuje da se kuća otvori prema jugu i pruža tri osnovna složena pogleda. Iz dnevnog dijela u vrt, iz spavaće sobe u krošnje drveća i iz ureda vidimo panoramu grada.

Dvostruki ulaz na sjevernoj slijepoj fasadi, vodi u dnevni i radni prostor, uglavnom je namijenjen posjetiteljima. Kuća je vlasnicima otvorena kroz garažu iz koje počinje prostorna spirala kuće. Stoga je garaža prostor od jednake važnosti za ostatak kuće i praktički služi kao predsoblje. U duhu paladijskih vila, kvadratni je otisak podijeljen u 9 dijelova koji se spiralno uspinju i završavaju najotvorenijim dijelom kuće, radnim prostorom.

Glavni dnevni prostor dostupan je na razini vrta gdje onda kroz središnji hodnik stubišta postupno možemo pristupiti gornjim dijelovima zgrade. Ulaz za stanovnika i posjetitelja je antagonistički. Omogućuje drugačiji doživljaj prostora ili korištenje padine stubišta spuštanjem ili, nasuprot tome, penjanjem, sve u skladu s suprotnim krajevima spirale. Stubište presijeca rampa bez prepreka koja opet naglašava cijelu funkciju kuće kao cjeloživotnog prostora za život, kao što je bio zahtjev i klijenta.

vila Sophia - studio coll coll

Mnogi strukturni i materijalni odabirii motivirani su naglaskom na održivosti, trajnosti i stabilnosti zgrade. Ono što se jednom može riješiti, ne bi se trebalo dirati, te tako trošiti više vremena i energije. Stručnjaci iz ČVUT-a kontinuirano su bili integrirani u pripreme i postupak same gradnje. Uzorci materijala ispitani su na čvrstoću, elastičnost i kemijsku stabilnost i postojanost. Monolit zgrade izliven je točno kako bi se prozori uklopili u zglobnu fasadu koja se okreće oko kuće i povezuje njene najniže i najviše točke.

vila Sophia - studio coll coll

Okoliš

Ambicija klijenta – kulturologa i informatičara – bila je funkcionalan dom bez kompromisa što odgovara njihovom mišljenju o integraciji i kontroli tehnologija. Korisnikov pogled na integraciju s okolinom međutim ne susreće se sa stvarnošću i uobičajenim procesima u građevinarstvu. Zahvaljujući integracijskoj platformi sysloop® sustava i umjetnoj inteligenciji tvrtke EMPYREUM Information Technologies, vjekovna ograničenja mogla bi se nadvladati. Sustav omogućuje povezivanje tehnologija tvrde konstrukcije, mekih nestrukturiranih podataka i neprekidnog konteksta weba. Jedinstvena količina međusobnog povezivanja vrijednosti i tehnologije otvara nebrojene mogućnosti i mogućnosti.

Svi slojevi kuće dizajnirani su s naglaskom na općenitost. Na primjer, svim se svjetlima u kući može upravljati u punom spektru svjetlosti (RGBW), tako da kuća može polako eliminirati plavu komponentu za dobar san. Vrata se sama kreću linearnim magnetima, ali također služe kao ravnopravan sudionik u prirodnoj ventilaciji. U koncertnom krilu moguće je slušati vlasnikove izvebe ili čak generirati melodije zahvaljujući vlastitoj umjetnoj inteligenciji. A ako bi bilo jako hladno, pećnicu možete koristiti i za dodatno grijanje. Kuća nudi, ali ne vrši pritisak na aktivno korištenje ove vrste kontrole. Uči optimalno prilagoditi često suprotstavljene potrebe, uzima u obzir eksternalije, ne proturječi tehnološkom potencijalu ili održivosti.

vila Sophia - studio coll coll

Kuća je vidljiva i odozgo te stoga krov cvjeta u više boja tijekom godine. Zeleni krov pridonosi ne samo energetskoj ravnoteži zgrade, već i estetski. Ornament zvijezde koja se razvija prodire i u oblike terasa oko kuće i stapa se sa vrtom.

Villa Sophia

Studio: COLL COLL

Fotografije: BoysPlayNice