Vila u Vlastiboricama

Ukopana u padinu i obložena kamenom, vila u Češkom raju.

Vila u Vlastiboricama
StudioSIAL
AutorMichal Hušek
Magda Sobotková
LokacijaVlastibořice (Češka)
Godina izgradnje2020
Površina objekta458 m2
Površina parcele16273 m2
  
FotografijeBoysPlayNice
SuradniciGlavni inženjer projekta: Vratislav Salaba
Krajobraz: naOkraji – Daniel Matějka, Hana Matějková, Lukáš Lattenberg,

Vila u Vlastiboricama

Prekrasn teren spušta se na jugozapad i dio je blago valovitog krajolika “Češkog raja”.
Sa parcele se pruža nevjerojatan pogled na suprotnu stranu doline. Zbog činjenice da se parcela nalazi izvan izgrađenog područja, nudila je jedinstvenu priliku za realizaciju osamljene vile s izvanrednom povezanošću unutarnjeg i vanjskog prostora.
Želja klijenta bila je stvoriti jednostavne, čiste prostore uz maksimalnu uporabu prirodnih materijala.

Vila ima dvije etaže. Na gornjem katu su sobe za goste s odvojenim ulazom i radnom sobom. Donja etaža djelomično je uvučena u teren i sadrži glavni životni prostor s pripadajućom garažom i zatvorenim bazenom.
Glavni materijal kuće je kamen. Izvana dominira u grubom obliku na svijetlom ograđenom prostoru i održivim zidovima. U unutarnjim i spojenim vanjskim dijelovima vile koriste se velike kamene pločice.

Važan dio vile je vrt koji je zamišljen kao pejzažni park i sastoji se od nekoliko dijelova. Ulazni parter gornjeg kata, uključujući zeleni krov, ima formalniji karakter. S juga kuća je povezana s voćnjakom i livadom. Skošeniji dio vrta sadrži sustav nepravilnih trajnih zidova i otmjenih terasa koje slobodno prelaze u krajolik. Novosađeno zelenilo u potpunosti poštuje izvorne lokalne vrste.