Vikendica inspirirana brodskom kabinom

Vikendica inspirirana brodskom kabinom

Vlasnici male drvene kućice smještene u zelenilu iznad brane Vranov mogli bi se osjećati kao u kabini broda. Interijer je praktički uređen – ovdje u osnovi ništa ne nedostaje. Veliki prozori pružaju prekrasan pogled na jezero i branu.

Vikendica inspirirana brodskom kabinom

Mala kućica, skrivena daskama ariša izblijeđenih na suncu, smještena u zelenilu iznad brane Vranov, pruža iznenađujuće veliki unutarnji prostor. U njoj može uživati ​​ne samo obitelj vlasnika, već i posjetitelji. Pruža dovoljno prostora za večernja okupljanja, kao i za spavanje. U svakom kutu kuće ima skladišnih prostora i sve ima svoje mjesto kao u brodskoj kabini. Unutrašnjost kuće međusobno je povezana, ali u isto vrijeme potkrovlje pruža obilje privatnosti. Interijer ispunjen smrekovim drvetom nudi ugodno utočište, dok velika stakla gledaju na vodenu površinu koja oduzima dah.

Vikendica inspirirana brodskom kabinom

Investitor je od svog djeda kupio malu vikendicu na obali brane Vranov. Prišao je Prodesi/Domesi s posebnim zadatkom – htio je kućicu od drva sagraditi na postojećim temeljima koja bi imala sve što današnje moderne drvene zgrade dopuštaju, a koja bi vikendom i blagdanima postala ugodno utočište za njegovu obitelj. Arhitekti su se morali pozabaviti šumskim zemljištem, ali i tlocrtom izvorne vikendice koje su se morali držati pri izgradnji nove drvene konstrukcije.

Vikendica inspirirana brodskom kabinom

Kako kaže arhitektica Klára Vratislavová: „Izgradnja kuće išla je ruku pod ruku s njezinim uređenjem interijera, tako da smo mogli dobro iskoristiti svaki centimetar prostora koji nam je postavila prvotna djedova kućica.“ Konačno, uspjeli su se smjestiti u tako mali prostor dimenzija 5 x 8,5 m. Blagovaonica, dnevni boravak s izvanrednim pogledom na jezero, prostrani ulazni hodnik sa klupom za presvlačenje, kupaonica, odvojeni wc, ostava i ostava. Gore su stvorili sve veću i manju spavaću sobu i garderobu. “Prilikom projektiranja na katu zauzeli smo obrnuti pristup. Prvo smo stvorili potrebne prostore za spavaće sobe, a nakon toga smo “odrezali” višak dijela krova, kako bi kuća bila što manja. Naš je cilj bio projektirati zgradu koja se skromno integrira u zelenu padinu iznad vode s uglavnom skromnim starim kolibama ”, dodaje Klára Vratislavová.

Vikendica inspirirana brodskom kabinom

Kabina na brodu bila je važna inspiracija koju je izazvala obližnja vodena površina, osobito pri projektiranju interijera – sve u ovoj maloj prostoriji praktički je uređeno, zauzimajući doslovno svaki centimetar prostora. Kontrast između eksterijera i interijera također je impresivan. Izvana je kuća čisto funkcionalna i skromna što se tiče korištenog materijala. Nasuprot tome, unutra je moderan, prostran i promišljen do posljednjih detalja.

StudioProdesi/Domesi
AuthorKlára Vratislavová, lead architect, interior design
Pavel Horák, lead architect
Lokacija
Vranov nad Dyjí, Češka
Godina izgradnje2021
Tlocrtna površina43 m²
Usable Floor Area65 m²
FotografijeBoysPlayNice