Vikend kuća u Bukovanyu

Kuća se nalazi u ugodnoj ulici s ograničenim pristupom za građevinsku opremu. Arhitekti su morali odustati od prvobitnog plana rekonstrukcije nakon što je otkriveno stvarno stanje. Nova zgrada poklapa se sa tlocrtom i oblikom stare kuće.

Studio: SENAA architekti

Autori: Václav Navrátil, Jan Sedláček

Lokacija: Bukovany, Češka

Bruto površina: 142 m²

Površina: 115 m²

Uređenje okućnice: Jana Zuntychová

Fotografije: Alex Shoots Buildings

Kuća bi se konceptualno mogla podijeliti na više tlocrtnih i konstruktivnih dijelova. Spavaća soba, kupaonica i WC zauzimaju dio od opeke – izvorno dnevni boravak. Ostakljena dnevna soba stoji na mjestu nekadašnjih kozara i konstruktivno je čelična konstrukcija. Nadgradnja je izrađena od drveta i u njoj se nalazi sauna s prostorom za opuštanje.

Kuća koristi svaki djelić strme parcele. Na površini od 230 m2, osim same kuće, nalazi se i spremište za bicikle, a iznad krovne terase je bazen uvučen u padinu s panoramskim pogledom na okolicu.

Kuća ima tradicionalnu strukturu, ali kombinira moderne detalje s povijesnim tehnologijama. Na primjer, ručno klesani strop potkrovlja postavljeni su u čeličnu konstrukciju, koja se nastavlja u veliko ostakljenje bez okvira. Unutarnja žbuka je obojena i polirana bez ikakve dodatne površinske obrade. Još jedan prepoznatljiv element za omekšavanje su zaobljeni kutovi prozorske obloge i nadvoja. Primijenjena je i tradicionalna japanska narodna tehnika ​​pougljenog drveta shou-sugi-ban te je na ovaj način obrađena cijela nadgradnja saune na krovnoj terasi.

Mješavina raznovrsnosti detalja i cjelokupnog rasporeda stvara arhitektonski doživljaj prostora i pokazuje mogućnost implementacije moderne arhitekture u povijesni kontekst ulice.