Vikend kuća na Rudnoj gori

Vikend kuća na Rudnoj gori (Cz) temelji se na lokalnoj prirodi i boji, koju predstavlja aerodinamična, ali uglata figura, gdje klasični elementi, poput krova i zida, ustupaju mjesto jasnom obliku i spajaju se jedni s drugima.

Vikend kuća na Rudnoj gori
StudioNEW HOW architects
AutorDavid Zámečník , architect + design engineer
LokacijaNové Hamry, the Ore Mountains (Češka)
Godina projekta2018
Godina dovršetka2021
Tlocrtna površina81 m2
Površina objekta140 m2
Površina parcele975 m2
FotografijePetr Polák
Vikend kuća na Rudnoj gori

Kuća je udaljena samo nekoliko metara od ruba šume, odakle se uzdiže prema vrhovima smreka. Smještena među drvećem, gotovo skrivena u usporedbi s ostalim susjednim kućama sa bijelom fasadom, gotovo izgleda kao da su je progutale šume …

Dizajn se temelji na lokalnoj prirodi i bojama, u kojoj možete pronaći sve nijanse sive. Sivu možete vidjeti u sjenama drveća, u granitnim i bazaltnim stijenama, pa čak i u tamnozelenim iglicama i deblima lokalnih smreka, koje su tako tipične za šume Rudnih planina. Od početka je bilo jasno da fasada i krov kuće za odmor trebaju biti obloženi aluminijom u sličnoj tamnoj boji. Fasadna struktura korištena je za stvaranje intenzivne hrapave površine koja neodređeno podsjeća na lakirano crno drvo i sporo rastuća debla smreke. Međutim, boja i površina nisu jedini upečatljivi aspekti ove kuće.

S formalne točke gledišta, novu vikend kuću predstavlja aerodinamična, ali uglata figura, gdje klasični elementi, poput krova i zida, ustupaju mjesto jasnom obliku i spajaju se jedni s drugima. Izgled je stvoren kroz mnoge precizno postavljene prostorne prizore interijera i na temelju sezonskih promjena lokalnih klimatskih uvjeta, jer opterećenje snijegom zimi zahtijeva odabir strmog kuta krova. Ideja “vidikovca” također određuje visinu kuće iznutra. Trebala bi nalikovati kuli, a ne kući, a trebala bi služiti i kao skrovište. Umjesto uobičajena dva kata, stvorene su tri razine – svaka sa svojim karakterom. Na najvišoj razini, kuća služi kao studio, knjižnica i također kao utočište. U ovom trenutku moguće je pustiti misli da lete … Četvrtasti prozor sa stranom dužine 2,5 m uokviruje pogled na krošnje drveća, nebo i krajolik. Jedan kat niže, pored kupaonice i otvorenog prostora galerije, ovdje možemo pronaći i kutke za spavanje. Pod je djelomično oblikovan mrežom koja uspostavlja vezu s najnižom razinom i vizualno i akustično te funkcionira kao odmorište. To je mjesto na kojem možete osloboditi maštu. Sjedenje u mreži i bez čvrstog tla pod nogama ima neke veze sa snom o letenju, kao i gledanje u nebo. Na najnižoj razini kuće dominira glavno društveno područje s kuhinjom i središnjim kaminom – mjestom susreta i živahnih razgovora. Tehnička podloga nalazi se u djelomično utonulom podrumu.

U bliskoj budućnosti kuća će biti naseljena tijekom cijele godine. Iz tog razloga kuća već ima mjesta za spavanje najmanje deset osoba. Uz to, energetski koncept kuće trebao bi se proširiti i u budućnosti. Trenutno se grije otvorenim kaminom i strujom. Uz to, kuća je već opremljena priključnim mjestima za krovni fotonaponski sustav i za vertikalne vjetroagregate koji pomažu u ostvarenju ideje o energetskom samodostatnom životu.