Svetište

svetište

Ovdje se naravno ne radi o nekom sakralnom objektu, već o kući koju su vlasnici nazvali njihovim svetištem. Kada su kupili nekretninu, stara drvena ograda koja se protezala preko prednjeg dvorišta i sama kuća zatvarale su parcelu sa ulice. Iza ovog grubog i ostarjelog uređenja nalazio se urbani vrt bujne vegetacije i duboka parcela. To otkriće poslužilo je kao izvorna inspiracija za dizajn kuće i usmjerilo je arhitekta i klijenta njihovom cilju.

Blizina centra grada Palo Alto i mogućnost odlaska do centra pješice ili biciklom bila je od presudne važnosti za odluku klijenata o kupovini nekretnine. Par se zaljubio u bujan vrt i njegov očigledni potencijal, te su za uređenje eksterijera angažirali Ground Studio Landscape kako bi maksimalno iskoristili sve njegove prednosti, stvarajući više kohezivan i moderan osjećaj. Kroz suradnju s Ground Studio Landscape, klijenti su se povezali s tvrtkom Feldman Architecture, sa željom da im projektiraju dugovječnu modernu kuću koja će se uklopiti u okolni kvart, istodobno nudeći svoj jedinstveni i šarmantan krajolik.

Kuća je smještena iza velikog hrasta bogatom krošnjom koja se širi prednjim dvorištem. Konstrukcija “lebdi” na stupovima, omogućujući objektu da sudjeluje u dijalogu s okolnim drvećem.. Podna ploča izlazi izvan okvira objekta kako bi se izgubio osjećaj unutarnjeg / vanjskog, istodobno podižući objekt od tla. Širenjem dnevnog prostora koji se se prosuo u vanjske prostore, arhitekti su pružili dovoljno prostora za klijente i nihovu obitelj.

Tri bloka prostiru se u dubinu interijera. Promišljeno smješten drugi stan unutar kuće dizajniran je za iznajmljivanje. Betonski zidovi služe kao organizacijski elementi glavnog stana koji odvajaju privatne od dnevnih prostora. Rasprostranjena prirodna svjetlost tijekom dana prodire u prostor, nježno obasjavajući beton i alkalno žute elemente od cedrovine. Svetište je izgrađeno kao moderna kuća koja pejzažu omogućava da progovori. Tlocrtno ima mnoga skrivena dvorišta, pozivajući goste da dožive isti osjećaj čuđenja koji je prvi put privukao vlasnike u ovu urbanu oazu.

Izvor: Dwell.com Fotografije: Joe Fletcher