Stara kuća preuređena u moderni rustikalni dom

Stara kuća preuređena u moderni rustikalni dom

Usred povijesne Meride u Meksiku, stara kuća u blizini znamenitog gradskog središta nedavno je spašena od propadanja. Za njenu rekonstrukciju zaslužni su arhitekti iz studia Taller Mexicano de Arquitectura koji su napravili kombinaciju prošlosti i moderne arhitekture, te je nazvali Casa Deco ili Deco House.

Projekt je dio inicijative gradskih graditelja i arhitekata da se na lokalnom području očuva povijesni identitet gradske jezgre. Umjesto uklanjanja i rušenja starijih zgrada kao što se to radi u mnogim gradskim jezgrama kako bi ih zamijenili novima, dizajneri i građevinski timovi se potiču da preurede i obnove stare zgrade, te da nastoje sačuvati izvorni stil i kulturni vizual, kako bi očuvali povijest grada.

Deco House je zapravo jedna od rijetkih kuća na tom području koja je zapravo već imala tradicionalni arhitektonski stil imena koje sada nosi, iako to nije uvijek bio slučaj. Kratko istraživanje građevine otkriva da nije izvorno građena u ovome lokalnom stilu, već je njezino pročelje naknadno preuređeno. Budući da je stil ionako tipičan za to područje, ekipa je smatrala da treba jednostavno rafinirati prethodni pokušaj ubrizgavanja povijesti u ulični krak gdje joj to nedostaje.

Projekt je mjesto spajanja tradicionalne arhitekture i modernog življenja u središtu grada. To je mjesto na kojem se mogu naći sve pogodnosti suvremenog življenja usred detalja i uređenja koje prati više kulturološki i povijesno točne vizuale, boje, materijalnost i uzorke. Luksuzni dijelovi su integrirani bez žrtvovanja bilo kojeg originalno transformiranog elementa koji je kuću u prvom redu pretvorio u nouveau dom.

Da bi to sve izvukli iz objekta, dizajnerski timovi morali su pažljivo izbalansirati i reinterpretirati svaki prostor u kući kako bi napravili novo obnovljeno prebivalište, a istodobno sačuvali povijesni integritet onoga što je tamo već stajalo. Posebnu je važnost u njihovom planu imalo dvorište, balkoni i terase. To su bili prostori koji već imaju osobito stilski vizualnu prirodu i dobru funkciju, pa osim dodavanja prekrasnog bazena, nije ih trebalo toliko intenzivno obnavljati.

Pojedini dijelovi kuće, međutim, bili su pomalo prestari u svojoj funkciji da bi ostali netaknuti kao i prethodno spomenuti vanjski prostori. Dizajneri su nastojali ostvariti cilj očuvanja povijesnog karaktera na čelu svih tlocrta, koji su uz dekor sheme i materijale bili ključni aspekti postizanja cilja, ali su ipak modernizirali i pojednostavili unutrašnje prostore poput kupaonice i kuhinje kako bi domu pružili svu udobnost koju moderna obitelj treba ,

Neke stvari u kući poput centralnog zakrivljenog stubišta nanovo su izgrađene zbog praktičnosti, a u izvornoj kući su u početku nedostajale, ali su pomno rekreirane iz tipičnih lokalnih dizajna koji bi bili povijesno točni da su bili uključeni u početni proces izgradnje. To dodatno doprinosi jedinstvenoj i zakrivljenoj prirodi načina na koji kuća kombinira stare i nove aspekte i koji komadi kuće se uklapaju u koju kategoriju.

Možda najbolji primjer sačuvanih povijesnih i originalnih komada su kameni zidovi na kojima se i danas može vidjeti izvorni način zidanja kuće. Dizajneri su manipulirali razinom i položajem dnevnog svjetla kako bi skrenuli pozornost na stvari poput prirodnih promjena u boji i teksturi unutar netaknutih originalnih značajki.

Na mjestima gdje su izgrađene nove unutarnje strukture, dizajneri su koristili lokalno izraslo i obrađeno drvo, držeći stvari točnima i nadopunjavajući povijesnu prirodu zgrade, istovremeno unaprjeđujući prostor stilski i funkcionalno.

Izvor: Homedsgn.com Fotografije: Tamara Uribe