Prizemnica jednostavnog, pravokutnog oblika

prizemnica jednostavnog pravokutnog oblika

Kupce ove prizemnice u predgrađu Bruxellesa u Belgiji očekuje iznenađenje. Drvena konstrukcija ne samo da je odmak od standardnih kuća od opeke u ruralnom području, već živopisna plava i žuta unutrašnjost ostavljaju popriličan dojam.

Kuća nedavno stavljena na prodaju sadrži šarene unutarnje sobe čije se boje probijaju kroz fasadu. Svaka od “kutija s bojama”, kako ih arhitekti nazivaju, također nudi staklena klizna vrata koja se otvaraju i ulaze u zid za besprijekornu vezu između zatvorenog i vanjskog prostora.

prizemnica jednostavnog pravokutnog oblika

Uvučeni trijem djelomično skriva ulaz na jednom kraju kuće. Okomite drvene daske na fasadi stvaraju pasivniji izgled koji je u kontrastu s naglašenim interijerom.

Kuću su projektirali arhitekti studia Binst Architects iz Antwerpena 2012. godine, prizemnica je zamišljena kao paviljon koji se integrira u svoje okruženje staklenim zidovima, skrivenim vanjskim vratima i dvjema šarenim nišama koje prodiru kroz fasadu. Niše – od kojih se jedna koristi kao TV soba, a druga kao knjižnica – odvajaju se od središnjeg dnevnog boravka i imaju klizna staklena vrata koja svaki prostor otvaraju prema travnjaku.

prizemnica jednostavnog pravokutnog oblika

Tlocrt u jednoj razini dizajniran je oko središnje kuhinje i dnevnog boravka, s različitim “dnevnim zonama” obojanim naglašenim nijansama koje odražavaju njihovu svrhu i željeni osjećaj.

prizemnica jednostavnog pravokutnog oblika

TV soba obojena u živo plavu boju, naglašava prostor tijekom dana i prelazi u smirujući prostor za opuštanje noću.

prizemnica jednostavnog pravokutnog oblika

Zid kuhinje prekrivaju crni ormarići nasuprot posve bijelom središnjem otoku u kojem su ugrađena sjedala prema dizajnu arhitekta.

Osim knjižnice i TV sobe, unutrašnjost od gotovo 222 kvadrata sadrži veliku kuhinju i dnevni boravak, blagovaonicu, ured, četiri spavaće sobe i jednu kupaonicu. Okućnica sadrži mali ribnjak i terasu s ugrađenom ljetnom kuhinjom. Tu je i zasebna garaža za dva automobila koja je trenutno radionica, ali nudi mogućnosti za razne druge namjene.

Izvor: Dwell.com