Obiteljska kuća u Rašovki

Obiteljska kuća u Rašovki nalazi se na južnoj padini grebena Ještěd, na nadmorskoj visini od 600 m, s prekrasnim pogledom na krajolik češkog raja.

Studio: atelier SAD [architecture], Iveta Zachariášová [interior design]

Autori: Adam Jirkal, Tomáš Kubák [atelier SAD], Iveta Zachariášová

Bruto površina: 158 m²

Površina parcele: 1685 m²
Fotografije: BoysPlayNice

Pogled i integracija unutarnjih prostora u krajolik bio je jedan od glavnih motiva koji je pokretao proces projektiranja kuće. Krajolik je otvoren, prohodan, dominiraju cvjetne, neograđene livade. Tlocrt kuće pravokutnog oblika cca 22,5 x 7 m orijentiran je duž konture. Uz sjevernu stranu imanja vodi cesta prema vrhu brda na koju se kuća morala spojiti. Dio krova kuće je dakle navozni, namijenjen parkiranju vozila. Prizemlje i glavni dio vrta su 4,5 m ispod razine ceste. Veći dio objekta prekriven je dvoslojnim krovom promjenjivog nagiba od 43° do 30° na istočnom zabatu. Vitka masa kuće usjekla se dijagonalno u strmu padinu ceste, a hrbat kao da se spušta u vrt.

Glavni ulaz je na zapadnoj strani. Pristup je vanjskim stubištem uz kameni zid obrastao puzavcima. Inače kompaktni prostor kuće potpuno je otvoren na istočnu stranu, a njezin potpuno ostakljeni zid pod kutom odstupa od konturnog ruba. Time se maksimizira područje pogleda i stvara natkrivena terasa. Terasa se nadovezuje na južnu stranu, gdje se nalazi još jedan otvor u masi kuće u cijeloj visini kata. Ostakljenje se susreće s ostakljenjem istočnog zabata na dvije trećine otvora, bez kutnog stupa. Kutak je formiran kliznim portalima koji se mogu otvoriti, čime glavni stambeni prostor postaje potpuno povezan s vrtom preko terase. Svi ostali stambeni prostori u prizemlju, uključujući kupaonicu, također se otvaraju prema krajoliku kroz ostakljene otvore na južnoj strani.

Strukturirana fasada sastoji se od ploča od portugalskog ekspandiranog pluta promjenjive debljine koje se izmjenjuju u okomitim trakama. Ovaj materijal nikada do sada nije korišten na ovaj način u Češkoj. Dvokrilni krov izrađen je od presavijenog aluminijskog lima antracit boje. Stropovi i obodni zidovi izliveni su od armiranog betona, unutarnje pregrade su ožbukane od opeke. Krovni sofit obložen je šperpločom od izbijeljene breze, francuski okretni kamin od lijevanog željeza obješen je na grede, što je dominantna značajka interijera. Ukupni jednostavan izgled kuće upotpunjen je tamno smeđe-crvenim podnim estrihom. Vanjski pločnik je od starog, istrošenog, velikog granita. Svojom specifičnom ružičastom bojom podsjećaju na izvorno liberečko popločenje. Slično je nekada cijeli Liberec bio bogato popločan. Tako se postupno rađao cijeli projekt – uz poštovanje lokalne tradicije, povijesti, materijala i okoline.

Priču o kući investitori pričaju na sljedeći način: “Sve je počelo otkrivanjem posljednjeg građevinskog zemljišta u Rašovki prije sedam godina. Mjesto smo već poznavali i budući da smo htjeli graditi što više u smjeru planine Ještěd , nismo se nimalo dvoumili, već smo dugo imali na umu puno drugih elemenata: staklene stijene, vidljivi beton, strogi interijer, metalne elemente, viseći kamin ili otvoreni vrt bez ograde. Prijatelji iz SAD studio je Ivetine originalne ideje uobličio u dizajn kuće. Kako se ideja o kući rađala, postupno smo shvatili da jednostavno ne možemo raditi kompromise. Zato je kuća obložena plutom i nema stupa na spoju stakla u kutu, unatoč statici i logici Tvrtka tematski stilskog naziva Ještědská stavební společnost (Ještěd /planinska/ građevinska tvrtka) upustila se u zahtjevnu gradnju, otkrila sloj crnog ugljena ispod kuće, a na kraju god. stvar je išla dobro s postavljanjem posljednjeg granitnog kamena u pločnik.”

„Unutarnji dizajn kuće s rasporedom prostorija možda je nastao ranije nego sama kuća“, kaže Iveta Zachariášová, dizajnerica interijera i koautorica cijelog projekta, posebice interijera. „Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu, mnoge stvari i funkcionalni aspekti bili su mi jasni od samog početka, a u biti smo se bavili samo njihovim usklađivanjem sa strukturom kuće i otvaranjem kuće prema okolišu kroz staklene stijene. Svjetlost, prostor, čistoća interijera i umjerena upotreba boja doveli su me prvenstveno do studija Konsepti i Ligne Roset koji su temelj uređenja interijera.”