obiteljska kuca polanka

Obiteljska kuća Polanka

Novoizgrađena obiteljska kuća u tipičnom nizu u malom selu, predgrađu Moravskog Krumlova.

obiteljska kuca polanka
  • Studio: CL3
  • Autor: Radek Pasterný
  • Površina: 257 m²
  • Fotografije: Tomáš Slavík
  • Godina izgradnje: 2021
obiteljska kuca polanka

Za gradnju smo odabrali strogi, respektabilni arhetipski oblik kuće koja je postojala prije naše intervencije. Međutim, izraz kuće u našem dizajnu poprima radikalne i stroge oblike
Izbor materijala i boja provokativno je riješen u kontrastnom dizajnu. Na fasadi je crna žbuka, na krovu crna valovita ploča.

Udubljenja iz glavnog volumena riješena su u drvenoj oblogi upravo zato što se nalaze na granici eksterijera i interijera. Crna boja nije odabrana slučajno. U njoj se krije simbolika “rupe”. Nova zgrada popunjava rupu koju je ostavila izvorna kuća u kojoj se već nekoliko godina ne živi. Dok kuća izgleda zatvoreno prema ulici, u potpunosti se otvara prema vrtu kroz veliku staklenu površinu.

obiteljska kuca polanka

Boja i materijal interijera temelji se na teksturi materijala i ekspoziciji osnovne konstrukcije građevine. Cijelim prostorom dominiraju podovi od cementnog estriha, vidljivi beton na stropu i bijela boja na zidovima. Rad s ugradbenim namještajem također prati ovaj kolorit, gdje opet prevladava bijela boja, upotpunjena prepoznatljivim elementima od punog hrasta.

U tlocrtnom smislu kuća ponovno odgovara tradicionalnim načelima lokalnog razvoja. Operativno je podijeljena na dvije osnovne cjeline – ulazna garaža s potkrovljem i dio namijenjen stanovanju.

Kuća je temeljena na betonskim temeljima i ploči, obzidana opekom, stropna konstrukcija je armiranobetonska. Krov je riješen drvenim “I” rešetkama. Vanjski omotač i krovište kuće dovoljno su izolirani tako da uz tehničko rješenje zdravstveno-tehničkih instalacija energetski zadovoljavaju uvjete za pasivnu kuću. Kuća se grije pomoću dizalice topline sustava zemlja-voda, koja ne samo da grije zimi, već i ljeti pasivno hladi kuću. Nadalje, u kući radi kontrolirana rekuperacija zraka.