Moderna vikendica za obiteljski odmor

Moderna vikendica za obiteljski odmor

Moderna vikendica za obiteljsku rekreaciju nudi opuštanje i mir u šumi u blizini grada.

Moderna vikendica za obiteljski odmor

Studio: Archicraft / Autori: Lenka Bartoňová, Miroslav Krátký

Lokacija: Prag

Godina izgradnje: 2023

Tlocrtna površina: 48 m²

Bruto površina: 100 m²

Neto površina: 67 m²

Površina parcele: 590 m²

Izvođač: 3AE

Fotografije: Petr Polák

Moderna vikendica za obiteljski odmor

U proljeće 2020. u studio Archicraft došao je profinjeni par s vizijom skromne kuće koja će im pružiti mirno utočište u prirodi, bijeg od svakodnevne gradske vreve. Ugodno mjesto gdje drveće šušti umjesto tramvaja i kontakt s prirodom je neposredan.

Područje koje su odabrali za svoju vikendicu ima jedinstvenu atmosferu. Do mjesta ne vodi udoban asfaltni put, već dosta surova cesta, koja sama po sebi mijenja percepciju. Dalje od briga velikog grada, bliže prirodi, gdje se živi potpuno drugačije.

Lokalni propisi definirali su najveću dozvoljenu površinu gradnje i visinu objekta, ograničavajući zahtjev klijenta. Arhetipski oblik vikendice odabran je uzimajući u obzir okoliš, a njegova vertikalnost naglašava kontrast između stabilnosti tla i slobode neba.

Objekt okružuju prekrasni visoki četinjači koji su arhitekte fascinirali i čiji se uzorak oslikava na fasadi. Sastoji se od tamne aluminijske šindre i svojim oblikom podsjeća na šišarku. Aluminijska površina fasade jamči lako održavanje i dugotrajnost te ispunjava osnovni zahtjev za praktičnošću.
Pripadnost prirodi podupiru i staklene klizne površine koje povezuju dnevni dio interijera s okolinom te ujedno na izvanredan način proširuju osjećaj prostora unutar kućice. Veliki prozori ne samo da donose prekrasan pogled, već i obilje svjetla za investitoricu koja uživa u slikanju u svojoj vikendici.

Zadatak je bio stvoriti prostor koji odiše udobnošću i toplinom doma. Stoga se hrast intenzivno koristio u interijeru, točnije za podove, zidove kamina, blagovaonski stol i stolice. Strukturalne CLT ploče od smreke ostale su vidljive u spavaćoj sobi i na stubištu. Ovaj prirodni materijal unosi topao osjećaj doma u interijer i štedi troškove polaganja pločica. CLT ploče također imaju prednosti u strukturnim svojstvima – mala strukturna dubina omogućuje velike raspone i ima visoku nosivost. Njihova mala debljina u kombinaciji s dobrom toplinskom izolacijom dovodi do prostranijeg interijera. Konstrukciju je u potpunosti projektirala i realizirala tvrtka 3AE, specijalizirana za drvene objekte od masivnih ploča češkog drva.

Glavna tema kolibe je blagostanje i opuštanje i tome su morale biti podređene operativne potrebe. Kuhinju smo integrirali u dnevnu zonu kako bi djelovala kao njen prirodni dio. Stoga smo iznad njega postavili regal koji se proteže do stropa, a za dijelove ormara odabrali smo objedinjujući motiv hrastovine istog profila kao i zid uz kamin. Blagovaonski stol je prirodno uklopljen između kuhinjskih ormarića.

Kućica je sinergija suvremenog dizajna, poštivanja prirode i praktičnog korištenja prostora. I na maloj površini moguće je stvoriti prostor za udobnost, opuštanje i umjetničko stvaralaštvo.

Unatoč minijaturnoj veličini, izvorna obližnja kućica bila je mjesto gdje su se vlasnici osjećali zadovoljnima. Dakle, prilikom projektiranja nove kućice, vlasnici su od početka imali povjerenja u mali prostor koji je bio gostoljubiv i ugodan.