Mercer Modern – novo izdanje stare kuće

Mercer Modern - novo izdanje stare kuće

Mercer Modern je preuređena kuća na parceli površine 1500 kvadratnih metara otoka Mercer u Washingtonu, smještena na padini brda s pogledom na jezero.

Prije preuređenja, kuća je konstrukcijski bila u zadovoljavajućem stanju, ali njenom vanjskom izgledu bila je potreban obnova. Za preuređenje kuće vlasnici su angažirali tvrtku Wittman Estes. Njihova ideja je bila spajanje unutarnjeg i vanjskog prostora. Izvorno je izgrađena 1969. godine, a raspored i organizacija prostora nije bila u skladu s uobičajenim modernim životnim potrebama mlade obitelji s dvoje djece.

Vlasnica Melanie Owen je modna dizajnerica s velikim zanimanjem za dizajn interijera i život na otvorenom. Inspiracija za uređenje kuće dolazi iz južne Kalifornije, a korijeni su u surferskoj kulturi SoCal, ležernom i otvorenom okruženju življenja na plaži. I Melanie i njezin suprug Matt rade u modnoj industriji, te ih zanimaju tekstura, materijali i prostori koji su ugodni za život.

Korijeni gđe Owen su u Južnoj Kaliforniji, i donijeli su ljubav prema svijetlim tonovima i jednostavnim otvorenim prostorima. Zajedno s arhitektom, ova vibra bila je pomiješana s pacifičkim, sjeverozapadnim tradicijama drvenih tonova, usklađena sa namještajem krojenim po mjeri. Cilj je bio stvoriti prostore koji na koriste najbolje odlike dva različita kraja.

Vanjski prostor, terasa ima ugrađene klupe za sjedenje. Zid/ograda terase od letvica cedrovine štiti terasu od pogleda iz susjedne kuće, dopuštajući sunčevoj svjetlosti da se filtrira kroz otvore. Kuhinja je rekonfigurirana kako bi se orijentirala na vanjsko okruženje i kako bi potaknula laganu vezu između dnevnog boravka, blagovaonice i vanjskog prostora. Betonske i staklene stepenice povezuju gornju terasu s vrtom i krajolikom. „Pokušali smo povezati prostore kako bi se obitelj mogla opustiti i bosonogo krstariti unutra i van“, kaže Wittman. Lagani i ugodni osjećaj palete materijala potiče obitelj da izađe van, poveže se sa sunčanom svjetlošću, pogledom na jezero Washington i prema obzorju grada Seattlea.

Fotografije: Rafael Soldi