Kuća unutar ruševine

kuća unutar ruševine

Studio: ORA
Autori: Jan Hora, Barbora Hora, Jan Veisser
Suradnik: Tomáš Pospíšil

Pejzažni arhitekt: Štěpánka Černá

Lokacija projekta: Jevíčko, Zadní Arnoštov, Češka
Godina izgradnje: 2018.-2020
Površina: 248,4 m2

Fotografije BoysPlayNice

kuća unutar ruševine

UVODNA DILEMA

Kontaktirani smo kako bismo rekonstruirali fascinantnu zgradu. Kuća je pretrpjela značajnu štetu, bivši vlasnik preuredio je objekt za vrijeme komunističkog režima u skladište – žitnicu. Kuća je zaplijenjena i preuređena u drugu svrhu. Tijekom prvog posjeta objektu, analizirali smo njegove spojeve, niše i izbočine, otkrivši izvorne oblike.

Unatoč dosadašnjoj nepažljivoj obnovi, kuća nije izgubila ni svoju raskoš. Suprotno tome, način na koji je smještena, način uzdizanja i način na koji sirova konstrukcija odolijeva vremenu, pokazali su se najkvalitetnijim. Kuća je bila ogoljena do kostiju. Od originalne kuće ostala je samo opeka s krovom. Zajedno sa vlasnicima kuće upitali smo se ima li smisla popravljati kuću? Svaki pokušaj tradicionalnog popravka značio bi gubitak izvornog karaktera ruševine. Stoga smo relativno brzo odbacili špekulativnu rekonstrukciju izvornog stanja, kao i sve druge imitacije. Predložili smo popraviti trenutno stanje romantične ruševine i ući u kuću iznova.

Kuća do kuće, kuća unutar ruševine.

UKLANJANJE

Predložili smo srušiti unutarnjih dijelova objekta i vratiti joj izvorni izgled s dva kata umjesto tri, kao i izvorne mjere.
Vezano s tim je povratak izvornoj podjeli pročelja. Bez osjećaja i ovisno o potrebama izgleda, otvorili smo i druge velike otvore gdje je to bilo potrebno.

kuća unutar ruševine

DODATAK – RECIKLIRANJE

Izgradili smo novu, izoliranu kuću u postojećoj ruševini, onu koja može zadovoljiti sve trenutne energetske standarde. Ponovno smo koristili strukturno zvučne drvene grede kao elemente izmjene stropova i greda. Većina je materijala ostala na svom mjestu, samo je preuređena.

kuća unutar ruševine

CIJELA

Kuća kombinira nisko i visoko. Umetnuli smo novi sloj, koji se svojom namjenom razlikuje od svih prethodnih. Između nove i izvorne konstrukcije napravljen je ventilirani razmak, a konstrukcije se ne dodiruju. Nova struktura ponegdje je malo pomaknuta od stare. Prozori ne odgovaraju sasvim precizno otvorima u starom zidu, a na nekim mjestima stari zid je prisutan i u unutrašnjosti. Postoji vizualna isprepletenost dvaju svjetova. Nova zgrada prodire kroz otvore u starom zidu, a naprotiv, stari zid ulazi kroz nove prozore.

kuća unutar ruševine

EKOLOGIJA

Projekt je naš manifest o tome kako je moguće tretirati stare kuće. Nije potrebno izgubiti autentičnost starosti. Nije potrebno rušiti, niti dogmatski rekonstruirati. Istodobno, čak je i u takvom slučaju moguće ekonomično graditi uz pomoć modernih materijala i postići potrebne parametre.

kuća unutar ruševine

VRT

Baš kao što je kuća poštovala svoju izvornu povijest, vrt je zamišljen da postane prirodni dio krajolika. Nema fizičkih granica. Granica je naznačena samo ulomcima niskih zidova i vratima od kortena, a vrt je povezan s okolinom. Voćnjaci, livadni travnjaci i raslinje samo su “posuđeni” iz neposredne blizine. Vrt postaje vezivni element između kuće, pogleda i okolnog krajolika.

kuća unutar ruševine

ŽIVOT

Gosti kuće susreću se u izdašnom životnom prostoru dvostruke visine s popločanom štednjakom i kuhinjom. Također nudi pogodnosti modernog življenja. Stepenice u izdašnoj dvorani vode goste u pojedine sobe sa kupaonicama. Tamo mogu uživati ​​u spokoju prostora i gledati u otvoreni krajolik kroz masivne stare zidove koji uokviruju poglede; ili se predati tišini koja ovdje vlada. Okrugli stol u hodniku komunicira s masivnim hrastovim stolom vani, gdje se možete kretati kad vremenske prilike dopuštaju i biti još bliže okolnom krajoliku.