Kuća u dvorištu

Nova obiteljska kuća, ugrađena u unutarnje dvorište zaštićene povijesne gradske kuće u centru Nové Město na Moravě (Češka).

Studio: IGLOO Architekti

Autor: Jan Pačka, Igor Šimon

Lokacija: Nové Město na Moravě (Češka)

Godina izgradnje: 2021

Površina: 122 m²

Fotografije: Filip Šlapal

Zadatak je bio projektirati dogradnju obiteljske kuće u unutarnjem dvorištu povijesnog gradskog bloka u centru Nové Město na Moravě za povremeno stanovanje četveročlane obitelji uz pretpostavku buduće namjene za stalno stanovanje. Važan aspekt zadatka bio je očuvanje i jačanje duha mjesta povijesne građevine, strukture grada, te istovremeno osiguravanje pristupačnog stanovanja u sadašnjem modernom standardu. Jednako važan zahtjev investitora bio je i povezivanje interijera s vanjskim prostorom dvorišta s okućnicom, stvaranje zaštićenog vanjskog stambenog prostora, koji će biti orijentiran na sunčani dio vrta.

To je lokalitet s najočuvanijim povijesnim građevinama u gradu, s uskom i dubljom podjelom. Orijentacija parcele u uzdužnom smjeru je SZ – JI. Parcela je značajno nagnuta prema jugoistoku. Prema trgu se nalazi originalna gradska kuća s dvije etaže, mansardom i ostakljenim trijemom prema unutarnjem dvorištu. U dvorištu su izvorni gospodarski objekti smješteni uz visoke zidine koje razdvajaju susjedne parcele. Kvaliteta mjesta je očuvana povijesna struktura građevina s izvornim građevinama i arhitektonskim detaljima. Vrijedni su i pogledi na okolne kuće, crkveni toranj, slojevitost krovova i zidova. Unutarnje dvorište je također vrlo ugodno u smislu mira i privatnosti, mogućnost povezivanja s interijerom zgrade, dok je u centru grada.

Dizajn se temelji na geometriji zemljišta, njegovoj orijentaciji na strane svijeta te kontekstu razvoja dvorišta na tom području. Stoga je za gradnju odabrana lokacija uz sjeveroistočni granični zid u „procjepu“ između postojeće zgrade izvornih štala i staje na jugoistočnoj strani parcele na mjestu koje je već izgrađeno gospodarskim objektima u prošlosti. Ovakva instalacija kuće je također povoljna u smislu osunčanosti za dnevne sobe i terase. Konstrukcija poštuje postojeće trase kretanja u dvorištu, prolaze i ulaze u postojeće objekte, odnosno u dvorište.

Glavni arhitektonski koncept dizajna je simbioza i emocionalna fuzija nove dogradnje s postojećom strukturom zgrada, ali sa suvremenim, modernim pristupom i arhitektonskim detaljima, a ne kopiranjem povijesnih oblika.

Osnovno materijalno rješenje dizajna temelji se na tradicionalnim i lokalno korištenim materijalima – drvo, čelik, glatka, sivo-bijela žbuka, kamen, staklo. Proširenje je pokriveno protukrovom, kosi u dvorište i ožbukano bijelom glatkom žbukom. Zbog izraženijeg nagiba terena u dvorištu, proširenje je podijeljeno na nekoliko visinskih razina, što omogućuje smanjenje i podjelu mase kuće koja se na taj način prirodno prilagođava morfologiji terena, a smanjuje u smjeru nagiba. Po ovom principu kuća u unutarnjem dvorištu se percipira manjom zapreminom. Ulazni dio je zamišljen kao ostakljeni prizemni “vrat” koji povezuje postojeću gospodarsku zgradu i novu dogradnju.

Prozorski otvori pomno su dizajnirani samo na mjestima gdje su važni i opravdani. Kompozicija je uglavnom četvrtastih prozora s različitim pozicijama u oblogu tako da raznolikost podupire dojam slojevitosti te oblikovne i oblikovne raznolikosti domaćih dvorišnih objekata. Ostakljena područja u unutrašnjosti izgledaju kao živopisne slike, mijenjaju se prema godišnjim dobima i uvjetima osvjetljenja. Istodobno, donose važan standard svjetla i vrijedne vanjske poglede u unutrašnjost.

Kuća je zamišljena kao zidna konstrukcija od cigle s nosivim obodom, temeljenom na trakastim temeljima. Zidanje je od pješčano-vapnene opeke s vanjskom izolacijom. Stropovi iznad prizemlja su drvene grede s preklopom, nadopunjene pomoćnom čeličnom konstrukcijom. Krovna konstrukcija je drvena. Krov je prekriven titan-cink limom.