Kuća Santo Tirso

Kuća Santo Tirso

Kuća Santo Tirso djelo je studia Hous3. S ceste možete vidjeti kuću na malom brežuljku, tamne siluete u oštrom kontrastu s prirodnim okolišem, s koje se pruža širok pogled na Santo Tirso. Njegove jednostavne linije reinterpretacija su stereotipa tradicionalne portugalske kuće, dvostrešnog krova.

Fotografije: Ivo Tavares Studio.

Kuća Santo Tirso

Počeli smo definirajući os sjeveroistok-jugoistok u uzdužnom smjeru terena, orijentirani prema najboljem pogledu na mjesto. I u ovoj linearnoj orijentaciji, raspoređen je glavni volumen u razigranoj rekonfiguraciji tradicionalne kuće postaje izvanredan u krajoliku. Na ovaj je priključen manji, naglašeni volumen, što je uz ispunjavanje programskih zahtjeva za stanovanjem aluzija i na anekse koji su tradicionalno stalni dodaci glavnoj kući.
Ovaj se volumen udaljava od ulaza u parcelu da bi se stvorio svojevrsni vanjski dekompresijski atrij. I u jednostavnosti sastava ova dva bloka, promovira se intuitivno razumijevanje prostora, pozivajući nas da uđemo.
Što se tiče distribucije programa, predvorje je prvo mjesto kontakta s kućom, vodeći nas do središnjih i zajedničkih dijelova kuće: blagovaonice, dnevnog boravka i kuhinje, prostrane i izdašne s puno prirodnog svjetla koje promovira neutralni prostor, koji se koristi kao produžetak unutarnje prostorije prema van, do bazena i vanjske blagovaonice, iskorištavajući ritmičnu igru ​​svjetlosti u popodnevnim satima.

Kuća Santo Tirso

Ovaj središnji blok također nam omogućuje da odvojimo dva prostora koja su trebala biti neovisna: Na jugoistoku, privatno područje, hodnik raspoređuje prostorije i mali prostor, svi vanjski prostori dostupni kroz staklena vrata koja uravnotežuju vizual i fizičke veze s krajolikom svake sobe;
Na sjeveroistoku su tehnička područja stanovanja i rada, dvostruke visine; Preko ova dva područja, tradicionalni oblik zabatnog krova omogućio je modeliranje unutarnjih prostora koji nadopunjuju prirodu programa, stvarajući mjesto za čitanje i učenje.
Zbog jednostavnosti i relevantnosti interijera, s laganim, minimalističkim i glatkim zidovima, nudi miran životni prostor. Za razliku od tamne vanjštine, gdje crna pločasta fasada i drvene obloge zajedno s jednostavnim oblikom zgrade stvaraju upečatljivu grafičku siluetu u odnosu na krajolik.
U cjelini, sučeljavanjem njegovih fasadnih materijala, približavamo se prirodnom, lijepom, gdje se nadamo da su njegovi stanovnici sretni.

Izvor: Myhouseidea.com