Kuća Sakura by Estudio Pka

Kuća Sakura by Estudio Pka

U području delte s pogledom na lagunu; sjeverna orijentacija kuće Sakura tvrtke Estudio Pka generirala je uključivanje terase s bujnom vegetacijom, koja se također koristi kao ulaz. Djeluje kao prijelaz između ulice i pristupa kući, to je njezino srce i sva se cirkulacije okreće prema tom prostoru.

Pročelje prema zapadu ima klizna vrata koja se skrivaju kada se otvore s namjerom stvaranja scenografskog osjećaja prema pješačkom pristupu koji mijenja svoje oblike. Ideja je proći kroz različite senzacije: prvo možemo uvažiti glazbenu sobu s različitim instrumentima koje koristi obitelj, a koji se na kraju također otvara iznad višenamjenskog prostora, stvarajući fleksibilnost okruženja. Nastavljamo hodati i pronalazimo središnju terasu s obiljem vegetacije i ulazna vrata koja su hijerarhizirana drvenim panelima koji uspijevaju proći nezapaženo.

Ako se nastavimo kretati naprijed možemo prijeći ispod plutajućeg volumena, a to je prostor kućnog ureda klijenata, koji zauzvrat ima balkon do dvostruke visine dnevne sobe. To uokviruje krajolik i usmjerava nas prema bazenu gdje se vodeno ogledalo stapa s lagunom. Odatle možemo izravno ući u galeriju, bez prolaska kroz kuću. Na južnoj su strani smješteni svi uslužni prostori.

Izvor: Homeadore.com