Kuća sa apartmanom za baku i djeda

Kuća sa apartmanom za baku i djeda

Studio: KLAR
Autori: Václav Kocián; Zdeněk Liška
Godina izgradnje: 2021
Površina objekta: 145 m²
Površina parcele: 2161 m²
Trošak izgradnje: 200 000 €
Fotografije: Václav Novák
Kuća sa apartmanom za baku i djeda

Kuća je smještena na južnom rubu sela Rybí, moravsko-šleska regija (Češka), parcela je definirana rubom pristupne ceste, potokom i ogradom susjednog imanja. Radi se o velikom zemljištu, ali znatno smanjene građevinske površine. Oblik buduće kuće zapravo je uvelike predodređen minimalnim potrebnim odmacima od postojećih podzemnih spremnika plina i ruba šume.

S blagog nagiba prema jugoistoku, mjesto pruža slikoviti pogled na okolne pašnjake, šume i seoske kuće. Pristupna cesta presijeca potok na najnižoj točki lokaliteta, a tu je i malo križanje s jednostavnom klupom. Ovo je mjesto dostupno javnosti iako se nalazi na posjedu klijenata. Stoljećima je dio Križnog puta od Nový Jičína do Štramberka.

Vlasnici su naveli da bi projekt trebao uključivati ​​dom za četveročlanu obitelj i zasebnu jedinicu za njihove roditelje (bake i djedove). Željeli su kuću izrađenu od drva i također održivu u smislu da je treba lako izgraditi i isplativo koristiti. Htjeli su i sami izgraditi kuću, barem djelomično.

Kuća sa apartmanom za baku i djeda

Oko ove greenfield lokacije gotovo da i nema susjednih objekata koje bi definirale strukturu ili formu. Dvije kataloške kuće s kosim krovom stoje u blizini, ostatak sela mješavina je samostojećih obiteljskih kuća iz raznih razdoblja. Odgovarajući na pitanje: “Kako bi trebala izgledati nova kuća?” bilo prilično teško u ovom slučaju. Nakon razmatranja proračunskih ograničenja, programskih zahtjeva i preferiranog izbora građevine od drvene konstrukcije, konačna odluka bila je usvojiti racionalan pristup s ponavljanjem strukturnih elemenata.

Dva izdužena volumena s kosim krovom spojena su pod kutom i smještena na rubu građevnog područja definiranog odmacima. Na prvi pogled može se činiti da ovaj oblik podsjeća na tipičnu malu prizemnu kuću s kosim krovom regije Beskydy. Rješenje s dva krila dobro funkcionira za odvajanje obiteljske kuće i budućeg tazbinskog apartmana. Unutar kuta formirano je privatno dvorište okrenuto prema jugu, zaštićeno sa sjeverne strane i gleda na obližnju šumu. Zasjenjena krovom, široka paluba koja se proteže cijelim putem duž kuće povezuje je s dvorištem, nudeći beskrajne mogućnosti za sjedenje, opuštanje i slušanje zvukova tekuće vode, šuštanja lišća ili udaljenog zujanja seoskog života. Visoka stabla koja rastu oko potoka pružaju sjenu od vrućeg ljetnog sunca, ali njihove gole grane propuštaju dovoljno sunčeve svjetlosti da dopre do kuće zimi.

Kuća sa apartmanom za baku i djeda

Dva se krila sijeku u predvorju. Ova soba daje dobar pregled oba krila, dvorišta i terase, djelujući kao metaforički putokaz za ulaz. Iz predsoblja s jedne strane vrata vode u glavni dnevni dio, dok s druge strane ulazimo u hodnik do tazbinskog apartmana. Hodnik ide duž istočne strane apartmana i omogućuje pristup strojarnici, manjoj kupaonici i bakinoj spavaćoj sobi. Također povezuje ovo krilo s palubom.

Ulaskom u obiteljsko krilo dolazimo do dvostruke visine, otvorenog dnevnog prostora s blagovaonicom i kuhinjom. Ovdje i posvuda oko zgrade naglašeno je pružanje dovoljno pogleda unutar i izvan kuće. Iz prostora za kuhanje, horizontalni trakasti prozor gleda na ulaz, dok široko sjedalo na prozoru u dnevnom prostoru nudi pogled na krajolik izvan njega. Hodnik povezuje dnevni boravak s privatnom zonom koju čine dječja soba, glavna kupaonica i glavna spavaća soba. Otvoreni dnevni boravak i spavaće sobe imaju izravan pristup palubi.

Kuća je građena po konstruktivnom sustavu 2×4, izolacija od mineralne vune i strukturalni omotač od OSB ploča. Dominantne unutarnje obrade su prirodna 3-slojna ploča od punog drva smreke i bijela gips ploča. U spavaćim sobama je hrastov parket, a u hodnicima i kupaonicama keramičke pločice.

Temelji su podijeljeni u dvije cjeline. Apartman je položen na armirano-betonske trakaste temelje, dok je obiteljska kuća podignuta od tla na tankim čeličnim stupovima. To daje određenu kvalitetu male težine građevini, smanjujući njenu veličinu i utjecaj na tlo.

U kući je ugrađeno podno grijanje sa dizalicom topline. Dodatno grijanje na peć na drva je moguće u dnevnom dijelu, a u kupaonici grijani radijator za ručnike.