Kuća LO – Ateliér Lina Bellovičová

Kuća LO

Ondřej voli prirodu i šume. Prije nego što je dobio djecu vodio je život modernog nomada. Posjedovao je parcelu usred šume i uvijek je sanjao o tome da tamo izgradi kolibu. Zimi je živio u gradu, a na proljeće se preselio u roditeljsku kuću u blizini budućeg gradilišta kuće LO. Želio je da njegova kuća bude povezana s okolnom prirodom, da bude ekološka i da tamo ima vlastitu foto-komoru, da provodi zimske večeri razvijajući svoje fotografije. Također je imao jasnu predodžbu o građevinskom materijalu. Budući da se hempcrete (bio kompozitni materijal, dobiven mješavinom sječke konoplje i vapna) nikada nije koristio kao građevinski materijal u Češkoj, to mi je kao arhitektu predstavljalo velik izazov. Izgradnja hempcretom je jednostavna i omogućava graditelju da samostalno izgradi svoju kuću. Materijal otvrdnjava nekoliko godina i tijekom ovog procesa iz zraka izvlači ugljični dioksid. Konoplja ima sjajna izolacijska svojstva, može se reciklirati, a također je otporna na štetočine, vatru i plijesan.

Kuća LO definirana je s tri elementa: dva perforirana bloka i tankim drvenim prekrivačem. Praznina između blokova je životni prostor kuće. Odvojene su od okolne prirode velikim kliznim stijenama koje omogućuju stvaranje otvorenog prostora sa uokvirenim slikovitim pogledima. Dva bloka sadrže ulaz, dvije spavaće sobe i kupaonicu. Kuća ima podrum sa tehničkim sadržajima, foto komoru, klupsku sobu i spremište. Oko kuće se prostire velika terasa koja je od kišnog vremena zaštićena krovnim nadvišenjem, tako da vlasnik može što više vremena provesti vani. Krov je prekriven zelenim tepihom, tako da se kuća stapa s prirodom i dobro je izolirana. Raspored kuće dizajniran je da u potpunosti iskoristi svoj prostor. Kuća će postupno postati dio prirode. Prvo će to biti dom obitelji s dvoje djece, kasnije će postati obiteljsko ljetno odmaralište, a kasnije i ugodan dom za stariji par.

Studio: Ateliér Lina Bellovičová Autor: Lina Koníček Bellovičová

Fotografije: BoysPlayNice