Kuća Lhotka

Kuća Lhotka

Arhitekti su željeli stvoriti mjesto s vlastitim jedinstvenim identitetom. Kuća je podijeljena u četiri različita volumena. Srce kuće je blagovaonica i glavni hodnik koji povezuje ove blokove. Lagana drvena konstrukcija stropa u blagovaonici nastavlja se od unutrašnjosti prema van, bez napora i stvara pojam plutajućeg i izdašnog otvorenog prostora. Veliki prozori i klizne staklene pregrade otvaraju središte kuće u vrt. Čelno pročelje sastoji se od dva kompaktna volumena. Ukupan razmjer kuće vrlo se dobro uklapa u njezinu okolicu. Sa zelenim krovovima i obiljem zelenila oko kuće, čovjek se osjeća dobrodošlim i sigurnim.

Kuća Lhotka

Ulaz kuće smješten je na sjeveroistočnoj strani. Nakon ulaska dolazi se u glavni hodnik. U blizini su garaža i radna soba s pogledom na zelenilo. Na kraju hodnika nalazi se kuhinja s blagovaonicom kroz koju se dolazi na terasu, vrt i zimski vrt sa bazenom. Dnevni boravak na sjeverozapadnoj strani posjeda povezan je s kuhinjom i hodnikom. Stubište vodi u podrum i na kat. Na katu se nalazi glavna spavaća soba koja uključuje kupaonicu i garderobu. Preostale tri spavaće sobe za djecu dijele jednu kupaonu i garderobu.

Kuća Lhotka

Podovi i stropovi izrađeni su od monolitnog armiranog betona. Vanjski i unutarnji zidovi su od pješčane vapnene opeke. Strop u hodniku i blagovaonici izrađen je od lijepljenih drvenih rešetki. Zgrada je zamišljena kao niskoenergetska kuća. Za grijanje se koristi toplinska pumpa u kombinaciji s plinskim kotlom koji pokriva vršne sate i omogućava korištenje dizalica topline u optimalnom načinu. U kupaonicama je podno grijanje podržano radijatorima. Zračno hlađenje ugrađeno je u strop. Izmjenu zraka osigurava ventilacijski sustav kontroliran tlakom s pasivnom rekuperacijom topline s visokom učinkovitošću. Intenzitet ventilacije automatski se kontrolira pomoću CO2. Ljeti se sustav koristi za noćno predhlađenje zgrade koja radi većim intenzitetom. Inteligentni sustav pomaže u upravljanju kućom.

Studio: SOA architekti, Richter Design

Autori: Štefan Šulek [SOA architekti], Jaroslav Richter [Richter Design]

Površina objekta: 344 m²

Fotografije: BoysPlayNice