Kuća K by 3LHD

Obiteljska kuća K arhitektonskog ureda 3LHD smještena je u rezidencijalnoj podsljemenskoj zoni na velikoj parceli na blagoj istočnoj padini na rubu šumskog područja. Smještajem objekta uz ulicu i u sjevero zapadni ugao parcele dala se  prednost prekrasnom pogledu prema šumi i iskoristila se denivelacija terena za razvijanje volumena objekta.

KUCAK_22

Koncept kuće tematizira oblik  školjke ili puževe kuće koji se zasniva na spiralnom uvijanju oko svoje osi, pa se tako svi sadržaji t.j. funkcionalni sklopovi kuće spiralno nižu i grade oko centralnog atrija. Atrij je nastao da bi kompenzirao nedostatno osunčanje dnevnih sadržaja te omogućio dvostrano osvjetljenje pojedinih prostorija.

3LHD_3

Kuća se maksimalno otvara i dvoetažno raste prema velikoj zelenoj livadi i šumi, dok se prema ulici zatvara jednostavnim jednoetažnim pročeljem sa skrivenim garažnim vratima.

Gotovo obrnuto od kretanja u puževoj kući, u kuću K se ulazi kroz skromni i neprimjetan ulaz postavljen rubno na južnom pročelju, gdje započinje put spiralnog kretanja oko atrija i kroz poluetaže kuće i završava u velikom dnevnom boravku koji se otvara prema vanjskoj terasi i šumi.

Raznoliki i višebrojni sadržaji koji su našli svoje mjesto u kući kako bi udovoljili potrebama i željama svojih ukućana(korisnika) razvili su se na 600 m2 tlocrtne površine i na nekoliko poluetaža kako bi se što bolje iskoristila visinska razlika u terenu i vizualno smanjio volumen kuće.

KUCAK_26

Sva pročelja i terase kuće obložena su netretiranim tikovim drvenim daskama. Oblaganje drvetom se nastavlja i u interijeru kao posljedica spiralnog kretanja, te kako bi se postigla što intimnija i ugodnija atmosfera. Tako su podovi i mjestimično zidovi obloženi tikovim drvenim daskama, dok su stropovi i zidovi primarno bijeli, a crna boja na njima se pojavljuje kao dodatni akcent ili sredstvo usmjeravanja vizura i kretanja.

Zanimljiv iskorak od decentnog kolorita unutrašnjosti kuće napravljen je u prostoru welnessa i bazena u čijem prigušenom ambijentu dominantno crnog letvičastog stropa i zlatnog krivudavog zida, pravu atmosferu stvara promjenjiva rgb rasvjeta od purpurnog do plavog spektra dajući tom prostoru gotovo scenografsku dimenziju.

KUCAK_13

Kuriozitetni dodatak i završni akcent kuće je zasigurno krovna terasa na koju se dolazi dakako spiralnim vanjskim stubištem obješenim u atriju između prve etaže i krova naglašavajući tako da obiteljska kuća osim što je dom jednoj obitelji može postati prostor za realizaciju različitih društvenih interakcija, prostor ugode, luksuza i hedonizma.

KUCAK_15

KUCAK_2

KUCAK_14

KUCAK_19

kuca-k-3lhd-prizemlje

kuca-k-3lhd-kat

Fotografije: Damir Fabijanic

facebook-like-banner-300x100