Kuća i trešnja

Rekonstrukcija kuće sa terasom za potrebe udobnog i urbanog stanovanja po današnjim standardima obitelji. Isti dizajn kuća u nizu ponavlja se niz ulicu, koristeći pseudo-mansardne krovove, djelomičnu montažu i materijale iz ranih 1990-ih. Ekstravagantna kuća koja ne krši postavljena pravila.

Studio: SOA architekti (Ondřej Píhrt, Pavel Směták)

Lokacija objekta: Prag (Češka)

Godina izgradnje: 2021

Površina: 356 m²

Fotografije: Alex Shoots Buildings

Razlika terena iskorištena je kao prednost u kod projektiranja. Prizemlje na razini ulice s malim prozorima uklopilo se u teren. Ulazni dio kuće podsjećao je na slabo osvijetljen podrum. Srećom, krajnji položaj terasastog stambenog prostora ima mali vrt sa velikim drvećem. Vrtu je bilo teško pristupiti iz kuće zbog visinske razlike. Osim toga, glavne prostorije bile su orijentirane u smjeru sunca, ali prema ulici. Unutarnji raspored odgovarao je podjeli kuće na zasebne stanove na svakoj etaži sa zajedničkim ulazom. Niska svijetla visina u unutrašnjosti (2,5 m) definirala je njegovu atmosferu.

Adaptacija je, dakle, zahtijevala objedinjavanje kuće u cjelinu za potrebe jedne obitelji. Stubište je postalo središte rasporeda.

Uslužna funkcija prizemlja ostala je nepromijenjena. Pretvara se u pravo prizemlje s maksimalnim dnevnim svjetlom. Novodograđeni prozor u predsoblje omogućuje pogled čak i sa stubišta. Proširenje kuće proteže se dublje ispod terena iu razini okućnice natkriveno je terasom. U njemu se nalazi kućni fitness. Korištenje različitih konstrukcija prikazano je u golom betonu.

Na prvom katu, pojedine sobe okružuju središnje stubište stvarajući međusobno povezani prostor. Vizualne veze i pogled na vrt postali su važan element dizajna. Velika klizna vrata povezuju dnevni boravak s vrtom. Razmak i promjena visine poda pomogli su izravnom povezivanju s razinom terena vrta. Zbog povećane visine prostorije cijeli je kat postao dinamičniji.

U potkrovlju se nalaze spavaće sobe do kojih se dolazi iz malog prolaza oko stubišta. Glavna spavaća soba ima privatnu garderobu i kupaonicu. Prethodno planirana radna soba se tijekom izgradnje promijenila u dodatnu spavaću sobu.

Vanjska podjela kuće temelji se na ujednačenom obliku izvorne mansarde. Fasadna obloga od vlaknasto-cementnih ploča prelazi na krov. Hrastovi prozori s ostakljenjem bez okvira optički su povezani s rubom krova. Krovna obloga integrira uvlačnu roletu za sunce koja pokriva cijelu terasu u vrtu.

Mali vrt bio je dovoljan da zadovolji sve zahtjeve za sadašnju namjenu. Unutarnji pogledi određuju njegovu kompoziciju. Unatoč zahtjevnim promjenama u vrtu, stara trešnja ostala je njegova dominantna karakteristika. Nekoliko tjedana nakon useljenja cijela je obitelj ubirala trešnje.