Drveni zidovi i drveni krov

Drveni zidovi i drveni krov

Drveni zidovi i drveni krov

Arhitekti tvrtke MawsonKerr dobili su zahtjevan zadatak projektiranja obiteljske kuće na kompleksnoj parceli, sa kratkim rokom i brojnim ograničenjima koja stvaraju lokalni propisi za gradnju. Kuća se sastoji od novoizgrađene drvene konstrukcije koja je povezana sa postojećim kamenim objektom. Postojeći kameni i novi drveni objekt naslonili su se na postojeći kameni zid koji djeluje kao štit od vjetrova i os između novih objekata.

Drveni zidovi i drveni krov

Dizajn je kontekstualno inspiriran jednostavnim oblikom staje, lokalno nabavljenim materijalima i uokvirenim pogledima. Tlocrt je postavljen na način kojim su u povijesti građeni objekti ovog područja sa dnevnim prostorom na katu, a spavaćim u prizemlju. Kuća je omotana pokrivačem od ariša koji obavija krov i zidove, ispod kojih su dobro izolirani i nepropusni slojevi toplinske i hidroizolacije. Pametno korištenje prirodnog svjetla i prostornog kontrasta u interijeru, u kombinaciji s toplim teksturama drva, čistim i bijelim zidovima, stvara toplinu i ugodan prostor za vlasnike.

Drveni zidovi i drveni krov

Za realizaciju projekta korišteni su lokalni materijali. Uzimajući u obzir principe pasivne kuće, dizajnirana je prema najvišim standardima energetske učinkovitosti, a da ne ugrožava estetiku i dizajn. Super izolacija za nove i postojeće elemente, trostruko ostakljenje za sve staklene površine i iznimno nepropusna konstrukcija u kombinaciji s mehaničkom ventilacijom, smanjuju potrošnju energije, omogućujući integrirane obnovljive izvore energije, koji uključuju solarne fotonaponske sustave i kotao na biomasu. Velika pažnja posvećena je detaljima svih spojeva kako bi se izbjeglo toplinsko premoščivanje; čitav drveni okvir sjedi na blokovima od staklene vune. Prikupljanje kišnice dodatno smanjuje potrošnju vode, a posebna pažnja posvećena je pristupačnosti, uključujući malo dizalo, što dokazuje pogled u budućnost i dodatno poboljšava cjelovitu održivost objekta.


Izvor: Archello.com