Crna kuća u industrijskom okruženju

Melbourne Design Studio projektirao je pasivnu kuću i stražnji vrt koji osvježavaju industrijski ugođaj područja.

Od arhitekta: “Pasivna kuća Hütt 01 regenerira zaboravljeni komad zemlje usred ‘urbane džungle’ Melbournea, stvarajući ‘pojas mira’. To je zgrada koja ne samo da pruža zdrav dom za ljude koji tu žive, već je to i zgrada koja je također dobra za planet. Stvara više energije nego što koristi i nije joj potrebno grijanje ili hlađenje veći dio godine. Arhitekti je zovu TMRW by Hütt: Svjetionik nade za budućnost.

“Uska parcela površine 250 četvornih metara industrijskog ugođaja, do koje se dolazi s neimenovane sporedne ulice od plavog kamena. Kuća s četiri spavaće sobe, s dva dnevna prostora, tri kupaonice i krovnim vrtom, zauzima tlocrtnu površinu od samo 78 kvadratnih metara. Tlocrt od dvije i pol razine povezuje se s njegovim vrtom kako bi se stvorila opuštajuća unutargradska oaza. Dizajn također odgovara susjednoj željezničkoj liniji, pozivajući se na dinamiku prolaznih vagona u dizajnu i materijalnosti, s metalnom fasadom a krov izgleda kao jednokatni volumen koji lebdi iznad linije ograde iz određenih kutova.

“Sirovi materijali — reciklirane cigle, pougljenjeno drvo i crna metalna obloga — dobro se uklapaju u kontekst. Sve cigle su iskorištene s raznih lokacija rušenja diljem Melbournea, mnoge od njih rastavili su i ručno očistili vlasnici i njihova djeca .

“Korištenje montažne metodologije i materijala od križno laminiranog drva (CLT) za izgradnju nije značilo samo značajno smanjenje ugljičnog otiska i vremena izgradnje, već i oslanjanje na manje završnih materijala i radova poput žbukanja. Ova montažna metoda također je stvorila vlasnik-graditelj ugovor mnogo ostvariviji, čime se osiguravaju daljnje uštede projekta.”

Mjesto: Melbourne, Australija
Arhitekt: Melbourne Design Studios / @melbourne.design.studios
Graditelj: Vlasnik-graditelj u suradnji s Home by Hütt
Izvođač / CLT Instalacija: G-Lux Builders
Građevinski inženjer: Global Consulting Engineers
Dizajner krajolika: Eckersley Garden Architecture
Rasvjeta: Mint rasvjeta
Dizajner ormara: Jensen & Row
Križno laminirano drvo: Hütt održivi građevinski materijal
Fotograf: Marnie Hawson / @marniehawson

Izvor: Dwell.com