casa fly - beef arhitekti

Casa Fly – Beef Arhitekti

Posjećujući otok u više navrata u procesu traženja pravog zemljišta bili smo impresionirani tradicionalnim kamenim kućama u gradovima i na selu Mallorce. ‘Pedra en sec’ je vrlo jednostavna i jeftina domaća tehnika gradnje suhozidom koja se ovdje koristila još u davnoj povijesti. UNESCO ga je 2018. godine proglasio nematerijalnom kulturnom baštinom čovječanstva. Učeći od lokalne arhitekture, kuća ponovno koristi svoje tradicionalne elemente u suvremenoj tipologiji i uključuje ih zajedno s jednostavnim konceptom energetske učinkovitosti koji se temelji na prirodnoj ventilaciji i svojstvima masivnih zidova koji akumuliraju toplinu.

casa fly - beef arhitekti

Studio: Beef Architekti

Autori: Radoslav Buzinkay / Andrej Ferenčík / Jakub Viskupič / Ján Šimko

Dizajnerski tim: Helena Kučerová

Lokacija: Mallorca, Španjolska

Površina: 304 m²

Fotografije: Tomeu Canyellas

casa fly - beef arhitekti

Mallorca je otok prepun prekrasnih prirodnih krajolika zajedno sa slikovitim kamenim gradovima punim povijesti i tradicije. Došli smo kao nesvjesni posjetitelji, koji su korak po korak učili kako ući u mediteranski teritorij s obzirom na narodnu arhitekturu.

Naš dizajn to odražava korištenjem tradicionalnih tehnika i materijala kao kamena iz lokalnog kamenoloma. Kamena fasada, koja se temelji na tipičnom dizajnu koji se može pronaći po cijelom otoku kao ograda ili potporni zidovi koji su građeni tradicionalnom suhom tehnikom ‘Pedra en sec’. Ovaj lokalni dizajn UNESCO je 2018. godine proglasio nematerijalnom kulturnom baštinom čovječanstva.

casa fly - beef arhitekti

Osim estetike, masivna fasada pomaže u održavanju hladnoće kuće tijekom ljetnih mjeseci i ima veliki potencijal za akumuliranje topline zimi.

Kuća poštuje lokalne uvjete, stoga nudi niz prirodnih sustava zasjenjenja ili ventilacije.
Prije svega, prozori se guraju unutar konstrukcije kako bi se stvorilo zasjenjenje od betonskih ploča

Sklopive drvene grilje još su jedna prirodna prevencija topline. Oni odražavaju fasade tradicionalnih kuća na Mallorci. Uske okomite lamele stvaraju nježnu igru sjena u interijeru, što nadopunjuje domaću tradicionalnu atmosferu. Prostori između lamela omogućuju cirkulaciju zraka čak i kada su grilje zatvorene.

casa fly - beef arhitekti

Dizajn predlaže prirodnu ventilaciju, koja se prema trenutnim potrebama može koristiti lokalno ili u cijeloj kući. Različiti otvori za prozore na svakoj etaži omogućuju ulazak svježeg zraka i strujanje kroz kuću do krovnih prozora, što osigurava vertikalnu i horizontalnu ventilaciju. Kuća je u skladu s lokalnom arhitekturom korištenjem tradicionalnih materijala, tehnika i empirijskih principa. Kamena fasada kontinuirano se ulijeva u unutrašnjost u kombinaciji s vapnenom žbukom „Estuco de cal“.

casa fly - beef arhitekti

Namjera nam je bila zadržati pozadinu interijera umjerenom, čime se ističe namještaj po mjeri. Drvo, domaći kamen i beton su dominantni korišteni materijali. Svaki materijal ima specifičnu ulogu u dizajnu. Drvene lamele uz stubište stvaraju okomite osi ili „kostur“ kuće. Grupa ručno rađenih keramičkih privjesaka daje jedinstven dojam iznad blagovaonskog stola. I na kraju, apstraktni brončani kip anđela okrenut je pogledu s pozicijom u ulaznom hodniku.

casa fly - beef arhitekti

Okolica zajedno s položajem kuće stvara različite poglede na svakoj razini. Donja etaža vizualno je povezana s beskrajnim morem. S druge strane, iz prostorija, koje se nalaze na višem katu, u noćnim satima vidljiv je prekrasni osvijetljeni grad.

Grad se može vidjeti kroz procjep između nagnutog terena i krošnji borova. Posljednji treći pogled je iz izduženog bazena, gdje se voda bazena kontinuirano stapa s morem i horizontom.

Na kraju Casa Fly dopušta svojim stanovnicima da dožive izvanredne trenutke.