Adaptacija kuće u nizu

Adaptacija kuće u nizu

Trokatna kuća u nizu s poluzatvorenim podrumom, s prednjim i stražnjim vrtom, te pogledom s gornjih katova daleko u krajolik planine Bílá Hora. Masivno stubište stoga čini okosnicu kuće u svakom pogledu. Potpuna adaptacija kuće izgrađene 1970-ih, sa pogledom iz spavaće sobe koji seže sve do aerodroma.

Adaptacija kuće u nizu

Klijent koji zbog svoje specijalizacije i nezamjenjivosti nekoliko puta mjesečno doslovno juri po svijetu, odlučio se s obitelji usidriti u jednoj od starijih kuća u nizu, možda slučajno, “na dohvat ruke” aerodroma. To je trokatna kuća u nizu s poluzatvorenim podrumom, s prednjim i stražnjim vrtom, te pogledom s gornjih katova daleko u krajolik planine Bílá Hora (gdje se odigrala poznata bitka). Kuća već ima puno prednosti, ali kako to biva, trebalo ju je još napola srušiti, ponovno izgraditi i u potpunosti opremiti infrastrukturom 21. stoljeća kako bi doista iskoristila svoj puni stambeni potencijal.

Kad smo stigli, okosnicu kuće u nizu činilo je nježno depresivno čelično stubište zazidano u mračnom kutu kuće. Počeli smo tako da smo ga uvukli u dnevni boravak i izrezali prostor između stepenica. Ovo je osvijetlilo stubište i učinilo stanovanje u okomitoj kući društvenijom nego što su dopuštali izvorni strogo odvojeni katovi, zahvaljujući novim vidnim linijama. To nije bilo sasvim jednostavno, jer su međukatne konstrukcije stropne šuplje ploče, koje su sedamdesetih godina prošlog stoljeća izveli sami stanari, kao što su oni izgradili ili obnovili cijelu zgradu. Stoga je bilo potrebno svaki korak dodatno provjeriti sa statičarem i građevinarom kako ne bi došlo do neugodnih iznenađenja i opasnosti od ozljede izvođača, za slučaj da su zidari negdje u prošlosti nešto podcijenili. Cjelokupna sanacija podrazumijevala je, osim ojačanja kuće, kompletnu zamjenu unutarnje infrastrukture, uključujući električne priključke, zamjenu prozora, izolaciju fasada, rušenje i obnovu terase, sanaciju krovišta, zamjenu svih površina i mnoge druge kompozicije. Velike izmjene napravljene su u rasporedu, gdje smo preuredili unutarnji raspored, neke prostorije izmjestili na suprotne strane kuće ili spojili kuhinju s dnevnim dijelom i stubištem istovremeno kroz otvor u nosivom zidu, na samoj granici. hrabrosti statičara.

Zatim smo doradili interijer kako bi ga uljepšali njegovim stanovnicima kako bi mogli živjeti u njemu kao da je to jedan beskonačan odmor.

Adaptacija kuće u nizu

Studio: No Architects

Autori: Jakub Filip Novák, Daniela Baráčková, Petra Doudová, Barbora Jelínek

Lokacija projekta: Prag (Češka)

Godina izgradnje: 2022

Neto površina: 238 m²

Fotografije: Studio Flusser