Vrt u Comporti

Ovaj lijepo uređeni vrt smješten  na jugozapadu Portugala u priobalnom gradiću Herdade da Comporta prostire se na 3000 m² površine lagano nagnutog terena. Svojim izgledom i raznolikošću odlično se nadopunjuje sa okolišem u kojem se nalazi.

zeleni-vrt-u-comporti-1

zeleni-vrt-u-comporti-2

Glavni zadatak kod uređenja vrta je bilo obnoviti okoliš koji je bio uništen zbog građevinskih radova pri izgradnji kuće. Autohtone biljke zasađene su u zasebnim skupinama koje će se s vremenom proširivati i tako zazeleniti ostala područja vrta. Na taj način omogućeno je da se vrt s vremenom u potpunosti uklopi u okoliš koji ga okružuje.

zeleni-vrt-u-comporti-3

zeleni-vrt-u-comporti-4

Kod projektiranja vrta vlasnik je imao 3 zahtjeva: da u vrtu ima privatnost, maleni bazen i natkrivenu tersu za ljetne dane. Ispred glavnog trijema kuće napravljen je maleni vrt sa aromatičnim biljem do kojeg se dolazi drvenom stazicom. S druge strane kuće napravljen je dio za opuštanje koji je sa dvije strane ograđen drvenom ogradom koja vlasniku omogućuje privatnost.

zeleni-vrt-u-comporti-5

zeleni-vrt-u-comporti-6

Održavanje vrta svedeno je na minimum. Potrebno je samo pojedine vrste povremeno obrezati  kako bi sa potaknula prirodna regeneracija. Ovaj vrt će svoj puni sjaj pokazati tek kroz određeni vremenski period, a vlasnici moraju samo promatrati njegov razvoj i uživati u njemu.

zeleni-vrt-u-comporti-7

zeleni-vrt-u-comporti-8

zeleni-vrt-u-comporti-9

zeleni-vrt-u-comporti-10

zeleni-vrt-u-comporti-11

zeleni-vrt-u-comporti-12

zeleni-vrt-u-comporti-13

zeleni-vrt-u-comporti-14

zeleni-vrt-u-comporti-15

zeleni-vrt-u-comporti-16

zeleni-vrt-u-comporti-18

zeleni-vrt-u-comporti-17

zeleni-vrt-u-comporti-19

zeleni-vrt-u-comporti-20

zeleni-vrt-u-comporti-21

zeleni-vrt-u-comporti-22

zeleni-vrt-u-comporti-23

 

Izvor: Arthitectural.com