Pusti betonski krov pretvoren u zelenu oazu

Iako trenutne vanjske temperature i mjeseci koji nam slijede nisu pogodni za uređivanje eksterijera, donosimo vam primjer transformacije gole betonske terase na vrhu zgrade u predivnu zelenu oazu za odmor usred gradske vreve. Za uređenje ove terase zaslužna je Talijanska dizajnerica eksterijera Gabriella Mazzola.

zelena-oaza-na-krovu-2

Na ovoj fotografiji prikazano je stanje prije preuređenja, sterilna betonska terasa odnosno krov kakvih je mnogo u svakom gradu.

zelena-oaza-na-krovu-3

Potpuna suprotnost nakon završetka radova. Betonski pod zamjenile su drvene daske, a sivilo betonskih zidova zamjenile su zelene biljke. Obzirom da je terasa smještena u Italiji za uređenje je korišteno Mediteransko bilje. Drveni pod dijeli terasu na dva nivoa rzličitih visina. Prvi, malo povišeni namijenjen je za opuštanje na udobnim ležaljkama ili za ispijanje kave na drvenim stolicama sa zelenim presvlakama koje se odlično uklapaju u ostatak terase. U drugom dijelu, nekoliko stepenica nižem u odnosu na prvi smješten je veliki stol za druženje uz večeru ili neku drugu prigodu. Gusto posađene biljke uz rub terase skrivaju pogled na sivilo grada i omogućuju potpuni užitak u malenoj zelenoj oazi neprocjenjive vrijednosti.

zelena-oaza-na-krovu-4

zelena-oaza-na-krovu-5

zelena-oaza-na-krovu-6

[sam_ad id=”2″ codes=”true”]

zelena-oaza-na-krovu-7

zelena-oaza-na-krovu-8

zelena-oaza-na-krovu-1

Izvor: Gardendesign.com